Som en del av en rekke fornyelsestiltak på Drammensbanen gjennomgår Stabekk Stasjon omfattende ombygging til moderne standard, som innebærer full tilgjengelighet for bevegelseshemmede.

Stasjonen har fått nytt design, som innebærer en romslig perrong mellom toglinjene, med snøsmeltanlegg. Entreprisen på snøsmelteanlegget er på ca 10 millioner kroner.
- Vi vet alle hvor skummelt det er med is på togplattformer, og i morgenrushet kan det fort oppstå skader. Når man ser hva det koster å behandle et enkelt brudd vil jeg tro dette er en god samfunnsinvestering, sier prosjektleder Jonas Gustumhaugen ved Andenæs VVS, som har hatt arbeidet på Stabekk til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:

Varmepumpen har en på ytelse 490 kw. 

Tiddelibom
Stabekk stasjon blir helt ny, med helt nye perrong mellom linjene i et åpent moderne preg.

- Dette har vært et spennende prosjekt å være med på og det tekniske rommet er også godt planlagt med gode arbeidsforhold, sier Gustumhaugen. Det er ikke ofte vi får så mye plass å leke oss på som her, men sett gjennom en rørleggers øyne så bør vi alltid få så store tekniske rom. Dette er et rom jeg stolt kan vise frem til de som måtte ønske å se. Andenæs har satt sammen og bygget snøsmelteanlegget, inkludert energibrønner, varmepumpe og varmesløyfer over hele perrongen. Et automatisk system med følere på både snø, fuktighet og temperatur styrer anlegget automatisk, og er prosjektert til å starte før snøen faller slik at bakken er oppvarmet når snøen kommer. På perrongen er det lagt vannbåren varme via flere fordelingskummer. På selve kanten av perrongen er det prefabrikerte elementer med innstøpt varmesløyfe.

Energibrønner
For å bruke minst mulig energi til driften hentes varme fra 29 energibrønner ned til ca 250 - 300 meter. En varmepumpe med ytelse 490 kw tar temperaturen på primærsiden fra ca 2 grader (dim) og leverer 35 grader gjennom vannbårent anlegg til perrongen.

Totalt er det lagt ned ca 5 km med snøsmelt for å holde perrongene snøfri for de reisende.

- Anlegget er bygget for å arbeide i etapper etter behov, og skal kun være i drift til formålet, som er å smelte snø. I sommerhalvåret vil pumpene på primærsiden kjøres for å utjevne temperaturen i grunnen ved behov. Det er ikke sikkert vi får testet anlegget nå, ettersom våren allerede er kommet over oss. Men, jeg står klar ved neste snøfall for å se om dette fungerer som prosjektert, sier Gustumhaugen.

Saken fortsetter under bildet:

Det er lagt ned 5 km snøsmelt på Stabekk stasjon

To kretser
Begge de to energibærende kretsene har luft-/smussfilter, ekspansjonskar, lufteanordninger og egen vannbehandlingsenhet. Det benyttes ulike væskeblandinger på primær(alkohol) og sekundærsiden(propylenglykol/vann).

De to kretsene drives henholdsvis av to pumper hver for å oppnå full effekt. Systemet er utført i sveiset rustfritt stål i teknisk rom og forøvrig PE. Dette for å hindre korresjon fra Glycol/Sprit, men også for å øke kvaliteten på det tekniske anlegget.

- Anlegget virker gjennomtenkt og bra konstruert, og prosjektet har vært interessant for oss. Det er vi som har valgt mesteparten av utstyret, inkludert varmepumpen etter tekniske spesifikasjoner, anlegget virker meget robust og vil nok glede og trygge mange reisende tidene som kommer, sier Gustumhaugen.

Fint anlegg
Implenia har vært hovedentreprenøren her med Jernbaneverket som byggherre. Jernbaneverket har hatt med seg egne prosjekterende og de har gjort en god jobb i forkant med tegninger og beskrivelser, slik at vi bare kan komme å utføre jobben.

- Beskrevne entrepriser er noe jeg liker spesielt godt, og mitt inntrykk er at byggherren sitter igjen med et bedre og mer gjennomført anlegg etterpå, sier Gustumhaugen.

Andenæs VVS har også utført lignende arbeider på Høvik stasjon. Høvik har gjennomgått en mer omfattende oppgradering, men hovedformålet er det samme.

- Der har vi også levert snøsmelt på perronger og tilhørende området. Vi begynner å få gode rutiner med slike anlegg nå, og vi får håpe det er flere stasjoner som skal pusses opp hvor vi kan få brukt for erfaringene vi har fått etter arbeidet med disse to stasjonene, sier Gustumhaugen.