En 33 kilometer lang vannledning. To store trykkøkningsstasjoner, to elvekryssninger, trekkrør for fiberkabel og datasystem for driftskontroll og overvåking er hva det nye reserveanlegget omfatter. Det er investert 195 millioner kroner.

VI må helt tilbake til 1992 for å finne historien bak vannforsyningssamarbeidet, for det var da de første samtalene om en felles reservevannsforsyning startet. Nye drikkevannsforskrifter stilte strengere krav til beredskap og leveringsplikt. Ved vannkriser, så har Østfoldbyene nå hverandre å støtte seg til. Det har altså tatt lang tid, men nå er alt på plass.

- Nå kan ett vannverk være ned, mens to andre forsyner tre byer. Dette er en stor styrke og det er hyggelig å kunne fra veksler på hverandre, mener fylkesordfører Ole Haabeth.

Samarbeid har ikke alltid vært Østfolds styrke, men de siste årene harene har kommunene samlet seg mer og blitt flinkere til å finne felles løsninger. Det gleder fylkesordfører Ole Haabeth:

- Dette vannsamarbeidet er et glimrende eksempel på at vi tross alt kan samarbeide i Østfold. Vi har fått en robust løsning for en forholdsvis billig penge.