Men lager kan selges tomt. Det betyr at mange produsenter må totalt endre sine produkter for januar 2013.

Hva er så forskjellen.
I dagens COP for varmevirkningsgrad så regner man varmekapasitet ved +7 °C ute og deler den på kompressoreffekten. Ny standard vil få 3 temperatursoner hvor SCOP skal oppgis.I tillegg så kommer det mange nye kilder inn i nevneren på brøken som vil påvirke virkningsgraden kraftig.

Kapasiteten blir i ny standard delt på summen av kompressoreffekt, vifteffekt, bunnvarmer, standby effekt og effekt til elektronikk. I dag er det mange produkter som har standby effekt på mange Watt (opp til 70 Watt), og elektrisk bunnvarmer på 75 W som ligger inne hele vinteren.

SCOP skal også regnes ut for antall driftstimer som er 4.910 timer. Lydkrav kommer også, og skal oppgis som lydeffekt på ny energilabel.

SEER som er sesongvirkningsgrad for kjøling skal regnes ved 35°C ute - 27°C i rommet og ved 2.600 driftstimer. Standarder vil gradvis fase ut dårligere klasser se gule felt under.

Endringer også for isvannsaggregater
For isvannsaggregater vil det også komme endringer. Ny standard EN 14511:2011 krever også at effekt for pumper for trykkfall igjennom vekslere tas med i nevneren for EER og COP.

Spesielt på luftkjølte aggregater vil det utgjøre en betydelig forskjell på EER om man regner ny eller gammel standard. Dagens luftkjølte er laget for 35 °C og når vi tar de til Norge så øker kapasiteten ved 27°C ca 10%.

Vannmengden øker derved og når vi i tillegg bruker glykol, så øker trykkfallet og EER kan falle 15 - 20% med ny måling.

Kilde: Novema Kulde