Veilederen består av en sjekkliste for innledende bedriftssjekk før tilbudsforespørsel til ferdigstillelse av prosjektet, i tillegg til maler for: tilbudsforespørsel, avklaringsmøte og spesielle kontraktsbestemmelser (tillegg til Norsk Standard).

BNL anbefaler at sjekklisten og malene innarbeides som en del av bedriftenes kvalitetssystem.

– BNL har vært tydelige hele veien på at vi må både rydde i eget bo og heve aktsomhetsnivået, samtidig trenger bedriftene bistand til å lage gode systemer og rutiner når når man skal velge seriøse samarbeidspartnere.

Gjennom veilederen anbefaler BNL flere viktige seriøsitetsgrep: Veilederen gir blant annet klare anbefalinger om å begrense kontraktskjedens lengde. – I tillegg mener vi at det er helt avgjørende å ha oversikt over kontraktsmedhjelpere i kjeden og vi anbefaler at bedriftene etablerer en ordning for forhåndsgodkjennelse av de bedriftene som skal inn i prosjektene, sier Sandnes.

Et annet grep er å få bedre oversikt over arbeidstakerne på prosjektet. BNL anbefaler forhåndsinnmelding av alle arbeidstakere på prosjektet, og ikke minst en skjerpelse når det gjelder ID - kort (Virksomhetskort for bygg- og anlegg)

– I dag holder det å vise at man har søkt om ID-kort, vi mener at det bør være krav om ID–kort for alle fra dag én på prosjektet

Et annet grep som er viktig for å følge med på underleverandørenes økonomi er å innhente  skatt og avgiftsinformasjon fra Skatteetaten, gjennom Registerinfo. Dette gir mye bedre innformasjon enn skatteattesten. I tillegg foreslår vi å etablere en enkel rutine for sjekk av faktura.

– Grepene er nedfelt i et forslag til en sjekkliste som er gjennomgående for hele prosjektet. Og de nødvendige seriøsitetsbetingelser er nedfelt i en kontrakt med spesielle kontraktsbestemmelser. Det er også utviklet maler for tilbudsforespørsel og avklaringsmøte, sier Sandnes.

Veilederen har blitt til gjennom innspill og dialog både med politiet, skatteetaten og Arbeidstilsynet og har også vært drøftet og Seriøsitetsforum i byggenæringen.

Mange av BNLs medlemsbedrifter har også stilt ressurspersoner til disposisjon og har gitt verdifulle innspill til veilederen, sier Sandnes.
BNL vil oppdatere veilederen i tråd med endringer i lover og regelverk og ut fra risikoanalyser av kriminalitetstrusselen som bedriftene i næringen står overfor.

Det er mange ulike nettbaserte kilder til den informasjonen som må innhentes og sjekkes. Mange bruker både proff.no, gulesider.no og purehelp.no. BNL anbefaler bruk av StartBANK både til sjekk av leverandører og for å automatisere leverandørovervåking.

Kilde:bnl.no