I sin åpningstale sa Stian Berger Røsland at det var gledelig å få æren av å åpne et stort anlegg. - Som byrådsleder er det ofte at jeg får være med å beslutte- og finansiere store prosjekter, men får sjelden æren av å åpne dem.

- Det er også gledelig at dette skjer i Oslo, hvor vi har store klimaambisjoner og har som mål å redusere utslippene med 50 prosent innen 2030, og å bli klimanøytral i 2050, sa Røsland.

De største utslippene i Oslo kommer fra transport samt fra  oppvarming- og nedkjøling av bygg.
- Dilemmaet er at boligmassen forventes å vokse med 15 prosent innen 2020. Vi  jobber med energieffektivisering av bygg og har stor oppmerksomhet rundt hvordan bygge ut boliger, sa Røsland som fikk æren av å "klippe snoren" for det nye anlegget. 

- Dette er et godt bidrag, sa byrådslederen, før han kalte opp kontrollrommet: - Hallo kontrollrom, er du klar til å åpne anlegget? - Ny fornybar varme har kommet, fikk han til svar.

Ved Haraldrud varmesentral  har Hafslund fjernet en 20 MW kjel fra 1985 som benyttet fossil olje som energikilde, og erstattet den med en 56 MW kjel som kan benytte både pulverisert trepellets og bioolje som brensel. Dette gjør det nye anlegget fleksibelt, og unikt i norsk sammenheng.  

Ved å kunne benytte både trepulver og bioolje som brensel blir anlegget fleksibelt og unikt i norsk sammenheng. Totalt vil Hafslund nå ha fjernvarmeeffekt på totalt 1047 MW og har rundt 36 prosent av all fjernvarmeproduksjon i Norge.

I 2012 hadde fjernvarmen i Oslo en fossilandel på 6,8 prosent. Dette er en klar forbedring fra de to årene før. Med den nye trepulverkjelen på Haraldrud i drift forventes det at fossilandelen reduseres ytterligere.

– Investeringen i vårt nye trepulveranlegg er et viktig bidrag til å nå det overordnede målet om å fase ut alle fossile energikilder i varmeproduksjonen i Oslo i et normalår, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter. Ved full produksjon vil det være behov for 40.000 tonn pellets per år, tilsvarende cirka 13 tonn per time ved full last. Det vil tilnærmet doble bruk av trepellets i Norge.

– Trepulverkjelen demonstrerer Hafslunds engasjement og investeringsvilje for å bidra til en reduksjon av CO2-utslipp i Oslo, og øke andelen fornybare energikilder i fjernvarmen. Med vårt nye trepulveranlegget bidrar Hafslund til å gjøre Oslo grønnere, sa konsernsjef Ruyter.
Kilde: Norsk Fjernvarme