CoBuilder har lanserert GoBIM, en digital tjeneste med produktinformasjon som kan deles med alle aktører i hele byggeprosessen. BIM er en geometrisk 3D-modell med utfyllende informasjon om byggeprosjekter.

En utfordring for byggebransjen er at produktinformasjon ofte finnes i flere formater (PDF, Word, Excel, etc). CoBuilders GoBIM og andre konkurrerende produkter sørger for plattformuavhengighet og språknøytralitet. De som prosjekterer får dermed tilgang til produktdata i en tidligfase, som kan være en stor fordel.

Imidlertid er GoBIM en ren informasjonstjeneste og har ingenting med lovpålagt dokumentasjon å gjøre. VVSforum har fått reaksjoner på at det fremstilles som om BIM-produkter er dokumentasjon som loven krever. Innholdet er ikke omfattet av lovverket om dokumentasjon av byggevarer (CPR) og er kun digital produktinformasjon som kjøperne kan velge å ta i bruk eller ikke.

Direktoratet for byggkvalitet bekrefter overfor VVSforum at bruk av BIM-tjenester ikke er lovpålagt aktørene fra myndighetenes side.

Ny prisstruktur
CoBuilders GoBIM kommer i tillegg til dokumentasjonssystemet ProductXchange, en dokumentasjonsløsning som gir entreprenørene (og andre aktører) kontroll på bruken av byggevarer med kjemikalier og andre ødeleggende stoffer som er regulert gjennom et EU-direktiv. Entreprenørene har plikt til sørge for at ulovlige stoffer ikke havner i nybygg.

Det har imidlertid kommet kritikk på at dette lovpålagte skillet (mellom GoBIM og ProductXchange) ikke har vært fremstilt klart nok.

Gjennom ProductXchange får alle aktører innsikt i dokumentasjonen for hvert enkelt produkt, forutsatt at byggherre og entreprenør har kontroll på at leverandørene bidrar. Kommer det inn materialer som ikke tilfredsstiller alle kravene og blir godkjent for montering, kan det føre til at bygget for eksempel ikke oppnår korrekt klassifisering.

Alle de store entreprenørene i Norge er medlem av ProductXchange. Dette for å få automatisert dokumentasjonsflyten og gi de som er tilknyttet byggeprosjektene tilgang til samme informasjon om produktene. Entreprenørene krever at underleverandører også er medlem av CoBuilder hvis de skal levere varer og tjenester til deres prosjekter, og kundene til underleverandørene må da også være medlem for å få lov til å levere varer til prosjektene.

Dermed har CoBuilder sikret seg gunstige posisjoner i alle deler av verdikjeden.

Har du ikke avtale med med ProductXchange, har du til nå måtte betale for det. Det har vært en årlig kostnad på 180 kroner pr. sikkerhetsdatablad fra importør/produsent uten avtale med ProductXchange. Prismodellen er imidlertid endret, og det faktureres nå 20 kroner pr. produkt pr. brukersted både til rørentreprenøren og til grossisten hvis man mangler en GoBIM-avtale.

Fordyrende prosess
Det er kommet reaksjoner på denne endringen. Fra flere hold (for eksempel rørleggerne) meldes det om en fordyring (opp til en tredobling), noe som har ført til det naturlige spørsmålet om hvem som skal betale.

Kan for eksempel rørleggerbedriftene sende de økonomiske kravene om produktinformasjon i GoBim videre til grossist og leverandør fordi dokumentasjonsansvaret ligger hos leverandørene? Når man vet at GoBIM ikke forankret i lov- eller regelverk som et obligatorisk dokumentasjonsverktøy, blir det legitimt å stille spørsmål om dette er riktig.

Etter det VVSforum erfarer er det flere rørleggerbedrifter som har reagert på at de må betale for produkter som ikke har en GoBim-avtale med CoBuilder. CoBuilder tar betalt for manuelt å legge inn manglende produktdatainformasjon og belaster brukerne av basen, representert ved rørleggere, entreprenører, grossister og leverandører.

Det blir til syvende og sist spørsmål om korrekt informasjon til markedet, hvor høy prisen skal være for disse tjenestene og hvem som egentlig må ta regningen.

VVSforum følger opp saken