De siste fem årene er det meldt inn 44.116 frostskader i boliger og hytter. Det har ført til at forsikringsselskapene har betalt ut 2,5 milliarder kroner i erstatning, viser tall fra FNO (Finansnæringens Fellesorganisasjon).

-Selv om kulden varierer, ser vi totalt en kraftig økning i antall vannskader som skyldes frostsprengte rør, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Mange av frost- og vannskadene vinterstid kommer etter streng kulde over et lengre tidsrom. Kulda trekker inn og forårsaker frostskader på vannledninger inne i skap, under kjøkkenbenker og i kjellerrom hvor det vanligvis ikke er påsatt like mye varme som i oppholdsrom.

– Dersom det ikke er satt på nok varme vil vi måtte vurdere avkorting på forsikringen. Det kan altså ha en økonomisk konsekvens hvis bolig- eller hytteeieren ikke sørger for tilstrekkelig oppvarming av boligen.

– Vinteren 2013 hadde vi en god del vannskader på grunn av frost, men det hjalp på at store deler av landet var dekket av snø helt fra jul til etter påske. Snøen blir som et isolerende lag rundt vannrørene.

– I fritidsboliger som står tomme, må rørene tømmes for vinteren, og stoppekranen være avstengt. Det samme gjelder bygninger som er fraflyttet, sier Lars Wiig.

Det viser seg at vannskader i hytter ofte blir omfattende fordi skaden ikke oppdages før neste gang man kommer til hytta. Vannskaden har da fått utvikle seg, og resultatet kan bli store råteskader. Hytta blir kanskje ikke mulig å bruke på lang tid. 

Gode råd er å stenge hovedkran og tappe vannet fra rørene når man skal være borte lenge fra hus eller hytte.  

Samtidig er det lurt å ha på varme i de rommene rørene går, og spesielt der rørene går i yttervegger. Temperaturen i skal ikke være lavere enn ca 10 grader – verken i hus eller hytte.

Ventilker og vinduer skal lukkes. Før folk forlater hytta er det lurt å åpne en kran etter at å ha stengt av hovedkranen. Da tømmes systemet for vann, samtidig som trykket i nettet avlastes hvis frosten kommer.

En annen idé er å helle frostvæske i vannlås og toalettskål på hytta, samtidig bør varmepumpe og varmtvannsbereder slås av og tømmes.
 
(Kilder: Finansnæringens Fellesorganisasjon og Sintef Byggforsk, ANB og Fredrikstad Blad)