En ny guide svarer på slike spørsmål og gjør det dermed lettere å ta miljøriktige valg for de som planlegger og prosjekterer bygg.

- Guiden viser hvilke miljøkonsekvenser ulike produktgrupper har. Det unike med guiden er at den også viser hvilket spenn man kan forvente mellom ulike produkter innen hver produktgruppe. Dersom det finnes produkter med både gode og dårlige miljøegenskaper innen en produktgruppe, kan guiden brukes til å forme funksjonskrav i beskrivelsen slik at prosjektet sikrer produkter med gode miljøegenskaper, sier Katharina Bramslev fra Grønn byggallianse og en av forfatterne av guiden.

Viktig verktøy tidlig i prosjektet
Grønn materialguide er et viktig verktøy for byggsektoren– spesielt i den tidlige prosjektfasen.

- Guiden gir arkitekter, rådgivere og utbyggere rask tilgang til mye miljødata og en oversikt over alternativer i tidlig prosjektfase. Materialguiden er rettet mot byggsektoren, men kan også brukes av huseier. Alle som har ansvar for et byggeprosjekt uansett størrelse, kan få nyttig informasjon i Grønn Materialguide, understreker medforfatter Rolf Hagen.

Guiden omfatter i første runde seks produktgrupper: bygningsplater, bæresystemer, gulv, utvendige kledninger, isolasjon, og taktekking. I tillegg gis en grundig forklaring til mange av de viktigste miljøtemaene. Guiden gir en oversikt over miljøegenskaper til hele produktgrupper, men vurderer ikke enkeltprodukter.

Guiden skal løpende oppdateres
Bygningsmaterialer utvikles stadig og byggevareprodusenter gjør løpende miljøforbedringer av sine produkter. Forfatterne av Grønn materialguide ønsker derfor innspill til fremtidige oppdateringer av guiden. Dette kan sendes til materialguide@context.as. Til denne epostadressen kan interesserte også melde inn eventuelle feil og mangler ved guiden. Slik kan materialguiden utvikles til et stadig bedre og mer innholdsrikt verktøy.