Forfatter av Kuldemontøren 2, Stig Rath
Mens den forrige boka primært var myntet på elever som følger videregående programfag for Vg2 kulde- og varmepumpeteknikk, dekker den nye boka læreplanen for kulde- og varmepumpemontørfaget Vg3 samt opplæring i bedrift.

Miljøvennlige og naturlige kuldemedier
I løpet av kort tid må kuldebransjen omstille seg fra å bruke kuldemedier med høyt globalt oppvarmingspotensial (GWP) til å anvende miljøvennlige og naturlige kuldemedier som R744 (CO2), R290 (propan) og R717 (ammoniakk). Arbeid med disse kuldemediene utgjør derfor de sentrale delene i Kuldemontøren 2. Boka gir detaljerte beskrivelser av komponenter og arbeidsprosesser i kuldeanlegg som benytter disse mediene. Personsikkerhet har hatt høyeste prioritet, siden de naturlige kuldemediene gjerne er brennbare eller giftige, eller må operere under høyt trykk.

For både skole og bedrift
Kuldemontøren 2 er først og fremst en skolebok som dekker læreplanen for Vg3, men er også skrevet med tanke på ansatte i kuldebransjen som trenger faglig påfyll. På tross av at kuldemontører må håndtere potensielt farlige kuldemedier, finnes det ingen myndighetspålagt sertifisering som ivaretar personsikkerheten til yrkesutøvere eller publikum. "Siden denne boka i så stor grad fokuserer på sikkerhet, både under drift og vedlikehold av kuldeanleggene, tror vi mange fagarbeidere vil ha nytte av å lese boka", utdyper Espen Backe, redaktør i Elforlaget.

"Fremmer forståelsen for det kuldetekniske området"
De første anmeldelsene har vært positive. "Forfatter har greid å formidle et faglig krevende stoff på en meget god og forståelig måte. Kombinasjonen av gode illustrasjoner og enkle beskrivelser vil gi leseren en grunnleggende forståelse for stoffet," skriver professor Trygve M. Eikevik ved Institutt for energi- og prosessteknikk (NTNU) i en e-post til forlaget. "Boka gir en fin innføring i naturlige arbeidsmedier som er fremtredende på det kuldetekniske området i Norden, og vil være særdeles viktig for fremtiden. Bøker av denne kvalitet vil fremme forståelsen for det kuldetekniske området på en utmerket måte," avslutter Eikevik.

Bransjekontakt underveis
I arbeidet med læreboka har både lærere og fagfolk kommet med innspill underveis. Referansegruppa som har kvalitetssikret innholdet har bestått av Thomas Bergersen, lærer kulde- og varmeteknikk ved Ringsaker videregående skole, Lars Haua, prosjektleder i Johnson Controls Norway AS og Gunnar Visnes, konsulent og tidligere fagsjef i Nelfo. Viktige bidrag til boka har også kommet fra Svein Ove Løseth og Rune Grytnes (CO2), Helge Lindstad (brennbare kuldemedier) og Ulf Larsen (ammoniakk).

Stig Rath, som til daglig er bransjesjef kulde i VKE (Ventilasjon, Kulde og energi), medgir at en vesentlig del av fritiden de siste to årene har gått med til å skrive de to lærebøkene, men at motivasjonen har blitt holdt oppe av gode tilbakemeldinger underveis, både fra lærere og fra bransjen, men ikke minst grunnet fin respons fra leserne av den første boka. "Spesielt de yngre har vært flinke til å gi ros", kan Rath fortelle, "Dette lover godt for neste generasjons evne og vilje til å levere fagmessig arbeid."

Fakta: Kuldemontøren 2 - For viderekomne
Læreboka kan bestilles i Nelfos nettbutikk (http://butikken.nelfo.no/). Den kan kjøpes i papirutgave og som elektronisk bok. Boka kan også bestilles fra en bokhandel dersom man oppgir forlag og ISBN-nummer (978-82-7345-655-7).