Faksmile av forsiden på boken
Bokanmeldelse av: Bjørge Larsen, seksjonsleder VVS, Energi og Teknisk integrering, Norconsult

«Ventilasjonsteknikk – del 1», av Sturla Ingebrigtsen, er pent innbundet og har fått register, noe som er veldig bra. Personlig foretrekkes stiv perm, muligens en gammeldags tanke, men bedre for en student som skal ha denne i sekken til og fra studiested samt kunne ha glede av å benytte den som oppslagsbok i ettertid. Problemet er selvfølgelig at dette gjør boken dyrere, og mange yngre vil kanskje bruke en elektronisk utgave av boken i Kompetansebiblioteket, hver sin smak.

Innhold
Dette er del 1 av den nye læreboka, dvs. den er ikke komplett før del 2 kommer.
Likevel er dette en godt gjennomarbeidet bok som tar for seg det grunnleggende man trenger for å få forståelse for faget. Boken er bygd opp med en fornuftig «rød tråd» hvor en bygger sten for sten, dette vil fungere meget godt.

Boken er bygd opp med en introduksjon til faget, før man begynner å fordype seg.
Kapitlene i boken er som følger: inneklima, fuktig luft, varmeoverføring, strømningsteknisk grunnlag, luftmengdebehov, hovedtypene av ventilasjonssystemer, og luftstrømning i rom. Siste kapittel har nok fått feil benevnelse i innholdsfortegnelsen, men innholdet er det ikke noe å utsette på.

Når del 2 av boken kommer vil flere emner tas opp og gjøre boken komplett for komfortventilasjon. Her vil jeg gjerne utfordre forfatteren til å vurdere industriventilasjon med punktavsug, varmeprosesser og gjenvinning av disse til å bli en del av bok 2. Alternativt kan industriventilasjon bli en egen bok hvor også ventilering innen offshore industri kunne vært en del av boken.

Boken er godt skrevet, den kan leses uten at man sovner, noe som ikke dårlig for en fagbok. Det er benyttet gode illustrasjoner og eksempler med løsninger, som hjelper godt sammen med tekst og skriftlige forklaringer. Spesielt godt er bruk av Mollierdiagrammet med illustrasjoner hva som skjer med luften i dens passering gjennom komponenter i ett ventilasjonsaggregat. Dette er med på å gi leseren en viktig forståelse for faget, selve essensen.  At Mollier-diagrammet er med som «brett ut» bilag helt bakerst synes jeg er veldig bra.

Noe som savnes?
Tja, egentlig ikke, men med tanke på at denne boken også kommer til å bli benyttet som oppslagsverk for mange, hadde det vært fint med en oppsummering bakerst i hvert kapittel. I en slik oppsummering bør en finne de formler man har bruk for. Ikke alle formlene som er vist for utredning i boken, men de som utredningen ender i. Det er flere høydepunkt i boken, disse kunne gjerne vært gjentatt i oppsummeringen. Ett annet forslag til en evt. oppdatering eller neste bok er et isotermkart som viser dimensjonerende utetemperaturer i Norge.

Etter å ha lest boken vil jeg si at det var på høy tid at det kom en oppdatert bok, den er skrevet for studenter, men jeg anbefaler alle som jobber innen ventilasjonsfaget til å anskaffe denne.

Jeg ønsker å gratulere Sturla med et godt stykke arbeid. Forventningen til boken er definitivt innfridd. Dette er den nye «bibelen» del 1.