NVE fant feil ved ROS-analyser, manglende rutine for varsling, øvelsesplan ikke tar høyde for tap av store mengder vann, feil i opplysninger om bydeler, energiloven etterleves ikke i internkontrollsystemet, heller ikke transportredskap er tilstrekkelig beskrevet i internkontrollsystemet og selskapet kan ikke dokumentere hvordan sikringsplanen oppfylles for rørnettet.

Dette er noe av det NVE peker på i sin tilsynsrapport.

Tilbake til 2011: Hafslund Fjernvarme engasjerte Force Technology Norway AS til å undersøke om kontrollene av sveisene i fjernvarmeledningen var utført riktig. Resultatet av undersøkelsen viste at av de kontrollerte sveisene hadde 25 prosent feil som burde vært reparert i henhold til standard.

I november 2012 ble det brudd på fjernvarmeledningen ved bydelen Bjørndal. Etter dette foretok NVE flere tilsyn hos Hafslund Varme i løpet av 2013.

I februar 2014 blir det under gravearbeid hull på fjernvarmerøret i Akersgata i Oslo sentrum, pluss brudd to steder til i nærheten.
Dette fikk NVE til å foreta nytt tilsyn hos Hafslund og tilsynsmyndigheten finner grove brudd på beredskapsforskriften. NVE påpeker 11 avvik.

Allerede for tre år siden fikk Hafslund Varme en rapport som viste at Oslos fjernvarmenett har flere svake punkter - og at kontrollen av det 600 kilometer lange rørsystemet har vært alt for dårlig. Dette er en rapport som NVE mener de burde ha fått, fordi NVE er tilsynsmyndighet.

Historien går tilbake til midten av 1990-tallet da et selskap som er spesialist på vedlikeholdsinspeksjon og tilstandskontroll av rør og konstruksjoner for industri og offshore, fikk i oppdrag av Hafslund å sjekke sveisingen av rørene. En ansatt i selskapet varslet Arbeidstilsynet om at det ble fusket med kontrollene og at de således var verdiløse. Både Arbeidstilsynet, Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) og Statens strålevern ble trukken inn i saken. Det endte med politianmeldelse, men saken ble henlagt av politiet.

Force Technology sjekket det arbeidet som var utført av NCS og kom frem til flere alvorlige konklusjoner hvor det brukes uttrykk som juks i faget og lettvinte løsninger. Det ble også påpekt at det ble skrevet ut  dokumentasjon på arbeid som ikke var utført.

Nå truer NVE Hafslund Varme med tvangsmulkt. I et brev til Hafslund Varme viser NVE til at det ble ført tilsyn den 17. mars i år, etter forskrift om forebyggende sikkerhet og beredskap i energiforsyningen og energilovforskriften.
 
Her står det at Hafslund Varme blir i brev varslet den 25. mars om vedtak om retting av 11 avvik innen 1. august i år. Hafslund har bedt om frist til 1. september, noe NVE har akseptert.

Det lyktes ikke VVSforum å få kommentar fra informasjonsansvarlig Truls Jemtland i Hafslund Varme da artikkelern ble publisert. Vi sendte deretter en epost med tre spørsmål til informasjonssjefen. Hafslund Varme svarte senere VVSforum, undertegnet av konserndirektør Kommunikasjon og samfunnskontakt Johan Christian Hovland:


- Hvor komplisert er det å rette opp de 11 punktene NVE har satt opp i tilsynsrapporten?
- Noen av punktene er enkle og raske å rette opp, mens andre er mer omfattende. Mange av tiltakene går på å få bedre rutiner

- Hvor alvorlig mener Hafslund Varme at tilsynsrapporten er?
- Vi tar rapporten på alvor, og arbeider med å gjennomføre flere tiltak for å unngå liknende hendelser i fremtiden, i tillegg til å følge opp de konkrete avvikspunktene

- Vil dere klare å holde fristen som er satt 1. september i år?

- Ja.

Kilder: OsloBy og NVE-dokumenter