Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) har nå tatt kontakt med de øvrige aktørene i Varmebransjen, for å prøve å få lansert en ny, felles kandidat i den omstridte Referansegruppa som skal se på TEK 15.

- Alternativt, om det ikke er mulig å få inn en ny kandidat i gruppa, vil vi se på mulighetene for å få til et møte med Rambøll Energi og Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK), opplyser administrerende direktør i NRL, Tor Backe til www.vvsforum.no

Løpet er lagt
Bakgrunnen for ønsket om et slikt møte, er at det kan være en mulighet for NRL og andre aktører å fremme synspunkter og felles holdninger. Bransjen ønsker dette for å motvirke at det hele sementeres i en høringsutsending.

- Når saken sendes på høring, er nok løpet lagt og kun små endringer vil kunne bli oppnådd, mener Tor Back.
NRL reagerer altså sammen med mange aktører at de ikke er med i Referansegruppa som skal vurdere nye energiregler. Det er også uenighet om det er Rambøll eller DiBK som har satt sammen gruppa.

Magert resultat
- Vi er helt klart av den oppfatning at varmesiden av VVS-bransjen burde vært invitert i Referansegruppa. Dette er påtalt overfor DiBK, men resultatet er som man skjønner heller magert. Det bemerkes fra direktoratets side at fjernvaresiden riktignok har fått inn i sin representant, men varmefagene står utenfor. Det er sistnevnte fag som i alt vesentlig ivaretar infrastrukturen for fornybar varme i bygningsmassen, og etter vår mening er best skikket til å vurdere de best egnede løsningene.

Administrerende direktør i NRL, Tor Backe minner om at det var før etter initiativ fra VVS-bransjen at man fikk på plass forenklede vannbårne varmesystemer, som på en kostnadseffektiv måte muliggjorde desentraliserte varmemåling som omfattet både oppvarming og tappevann.

Ikke første gangen
- Denne løsningen er forbilledlig og blant annet tatt i bruk av Agder Energi Varme AS og som underbygger vårt ønske om at Varmebransjen i det minste bør få inn en person i arbeidsgruppa, som kan ivareta felles interesser i denne viktige fasen vi nå er inne i med tanke på TEK 15.

- Har dere tidligere slik arroganse fra DiBKs side?
- Ja, det er ikke første gang vi opplever at DiBK kjører sitt eget løp uten å ta bransjen med på råd. Det er beklagelig, fastslår administrerende direktør i NRL, Tor Backe.