- Det er viktig at den nye regjeringen ser nærmere på DiBKs rolle, for i dag sliter NRL med å få en rekke viktige avklaringer med DiBK når det gjelder sentrale spørsmål som godkjenningsområder og innstøping av sprinklerrør i bygg, sier administrerende direktør, Tor Backe i NRL til www.vvsforum.no

Tor Backe funderer på om DiBK kvier seg for å møte bransjen og i tillegg er DiBK tilbakeholdne med å gi skriftlig avklarende tilbakemeldinger på konkrete spørsmål som stilles dem.

- Slike offentlige etater er faktisk ikke bransjen tjent med og det er heller ikke regjeringen, fastslår Backe.

Setter sitt preg på forslaget?

- Et forslag til forenkling er ute på høring nå. Hva tror dere den nye regjeringen vil foreta seg her?
- Det blir spennende å se om den nye regjeringen setter sitt preg på forslaget før de sender det til Stortinget. Fra BNLs side har man sagt at man gjerne bistår regjeringen straks man har fått en ny statsråd på plass. Både BNL og NRL vil gjerne delta aktivt i det pågående arbeidet med forenklingsarbeidet med plan- og bygningsloven

Skremmende mye tid
NRLs administrerende direktør slutter seg til Høyre og Frps ønske om forenkling og avbyråkratisering i samfunnet. Det er skremmende hvor mye tid NRLs medlemmer, og andre, bruker til å fylle ut skjemaer. Man må forholde seg til et utall av regler og forskrifter, som kanskje hver for seg fremstår som viktig, men som totalt sett er i ferd med å drepe det private initiativ og lysten til å drive seriøs forretning.

-Selv om intensjonen bak regelverket er å sikre gode rammevilkår for næringen og hindre ulovligheter, er dessverre konsekvensen at de seriøse bedriftene får enda flere regler å forholde seg til med tilhørende utgifter. De useriøse derimot får «enda mer» de kan droppe og således spare kundene for utgifter. Her er det viktig å ha BNLs mantra i bakhodet, som går ut på at det må bli enklere å være seriøs og vanskeligere og våre useriøs, sier Tor Backe.

Frp har fått gjennomslag

-Gledelig at det har kommet positive signaler om ROT-fradrag?
- Ja, det er åpenbart at man har fått viktige gjennomslag når det gjelder tidligere oversendte innspill til det nye regjeringskollegiet. Skattefradrag for energieffektivisering, utredning av ROT-fradrag, økt lærlingtilskudd og mer ambisiøse mål for det offentlige bruk av lærlinger, er viktige seirer for å sikre lik konkurranse for næringen. Når det gjelder ROT-fradrag har Frp vunnet frem, for tidligere var Høyre i mot dette.

Behov for kompetanse
Tor Backe understreker at det er viktig å følge med på om den nye regjeringen griper fatt i bransjens ønske om et minimum kompetansekrav i byggenæringen, for å sikre lik konkurranse og dessuten påse at forbrukernes interesser blir ivaretatt. Her er det «billigimporten» av utenlandsk arbeidskraft, svekkelse av rekrutteringen til næringen og fjerning av søknadsplikten på våtrom som skaper problemer for bransjen, ungdommen og huseiere.

- Regjeringen fremhever i alle fall i sin erklæring behovet for kompetanse innen flere felt og styrking av yrkesutdanningen, og dette skulle til si at de også tar fatt i rammevilkårene for bransjen for å styrke kvalitet, rekruttering, opprettholdelse av god håndverkstradisjon og sikring av etterveksten av gode fagfolk. Det påpekes for øvrig at BNL for tiden jobber mot offentlige innkjøpere for å øke bruken av lærlingeklausuler i offentlige kontrakter, for dermed å styrke lærlingeinntaket. Statsbygg synes å ta tak i utfordringen, og forhåpentligvis kommer flere etter. NRL håper jo at regjeringen kan gi den type innkjøpspolicy støtte, slik at også kommuner og andre offentlige etater kommer etter, sier administrerende direktør, Tor Backe.