Det er Jørn Storm Thorstensen, som har arbeidet med boligventilasjon siden 1980 og nå er produktsjef for boligventilasjon i Novema, og Bjørn A. Borch. Borch har lang erfaring med boligventilasjon og har vært hos Gunnar Karlsen i mange år. I Bergen er Svein Skurdal ansatt, han har lang fartstid med boligventilasjon. Novema satser også på prosjektering av boligventilasjon og her kommer Torgeir Karlsen inn 1. november, han har lang bransjeerfaring med prosjektering.

– Vi har i mange år skiftet mellom å være størst og nest størst på det norske markedet for ventilasjonsaggregater. Med de nye boligaggregatene blir Novema totalleverandør og vi blir den leverandøren som har det bredeste spekteret, opplyser daglig leder Arne Andresen. Boligventilasjon og ny automatikk blir viktig for oss på VVS-dagene.

Novemas boligaggregater produseres av Amalva i Vilnius i Litauen. I følge Jørn Storm Thorstensen, produktsjef for boligventilasjon, sikrer Amalva flere fortrinn enn bare god teknisk kvalitet: Amalva leverer strøkent håndverk, disse ventilasjonsaggregatene har kjøleskapfinish.

– Hvilke markedsvurdering ligger bak Novemas storsatsning på boligventilasjon, administrerende direktør Arne Andresen?

– Det er en naturlig utvikling videre for et selskap som er et av de ledende på markedet for store aggregater. Samtidig åpner det seg et helt nytt – og stort – marked fordi det blir krav om balansert ventilasjon neste år, er det naturlig at vi vil inn i dette markedet. Dette vil oppveie en del av nedgangen i boligbyggingen. Vi ser dette i et perspektiv på 3-5 år med en 10 årsplan.  I fjor ble det bygget 34 000 boliger, i år cirka 24 000. Vi ønsker ikke å være billigst i markedet, men vi har en finish og kvalitet som ligger langt over våre konkurrenter. Alle aggregatene er ferdig koblet – ”plug and play” – det er bare å sette på strøm og trykke på knappen.

– Hvor lenge har dere holdt på med dette prosjektet, produktsjef Thorstensen?
– Vi har jobbet med dette i ett år, men fabrikken har mange års erfaring. Boligaggregatene kommer i størrelser fra 200 til 700 kubikkmeter i timen. Funksjonen blir den samme i leilighet som i enebolig. De skal ha samme luftutskiftning, forskjellen ligger i størrelsen på aggregatet. Varmegjenvinning er fra avtrekksluften, med opptil 80-90 % virkningsgrad. Kravet i de nye forskriftene er 70 %. For å oppnå dette er det roterende varmevekslere vi satser på.

Det siste året har Novema mistet litt salg på grunn av for lange leveringstider og for liten produksjonskapasitet. Det problemet blir det slutt på etter hvert som nybygg for fabrikk, lager og administrasjon blir ferdig på Flå mellom desember 2008 og mars 2009. Det nye anlegget blir på 4 400 kvadratmeter. All logistikken i Novema-systemet ligger på Flå, men administrasjonen for boligventilasjon blir i Tønsberg.

De siste to årene har Novema hatt en årlig omsetningsvekst på cirka 25 prosent. Forventet omsetning i 2008 er 140 millioner kroner, budsjettet for 2009 er 190 millioner.

Novemas stand D03-15 på VVS-dagene blir på hele 130 kvadratmeter.