I den nye veiledningen skriver DiBK følgende om endringen: I kapittel 14 om energi i TEK10 er veiledningen til § 14-4 om preaksepterte ytelser til energifleksible varmesystemer, endret. I veiledningen til annet ledd heter det nå at "Energifleksible systemer må dekke minimum 60 % av normert netto varmebehov, beregnet etter NS 3031:2014".

Energifleksible varmesystemer betyr i praksis av byggene må utstyres med vannbåren eller luftbåren varme.

NOVAP fornøyde
– Vi er veldig fornøyde med at DiBK og departementet tok hensyn til innspillene fra oss og en rekke andre aktører om konsekvensene av 50 %-kravet som først var foreslått i ny TEK. Vi skulle gjerne hatt mer enn 60 %, men er veldig fornøyd med en endring fra 50 – 60 %, sier Hagemoen.

DiBKs arbeid med å endre veilederen har gått parallelt med en politisk prosess på Stortinget, hvor et flertall har bedt kommunal og moderniseringsminster Jan Tore Sanner (H) om å endre på selve forskriftsteksten.

Med bakgrunn i DOK 8 vedtaket hvor Stortinget ba regjerningen innføre et krav om at 60 prosent av netto varmebehov for bygg over arealgrensen på 1.000 m2 kan dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet, samt innføre en bestemmelse slik at der hvor kommuner har vedtatt tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg etter plan- og bygningsloven § 27-5, kan kommunene vedta at nye bygninger utstyres med varmeanlegg slik at fjernvarme kan nyttes, ønsker NOVAP nå en rask implementering av DOK 8 vedtaket.

-  Basert på flertallsmerknadene som fulgte Stortingets vedtak den 10. mai, forventer vi egentlig at regjeringen får på plass de vedtatte endringene innen 31. desember 2016.  Jan Tore Sanner har imidlertid varslet en høring sent høsten 2016 og vi frykter at dette kan ta noe tid før endringene blir implementert, påpeker Mytting Hagemoen ovenfor VVSforum.

Asplan Viak har utredet
Asplan Viak har laget en utredning på vegne at DiBK i forbindelse med veilederen der de bl.a. har sett på lønnsomhet for ulike løsninger ut i fra oppgitt energibehov for tre typer bygg Rapporten fra denne utredningen kan leses her.

- Som NOVAP poengterte i høringen til nye energikrav, er det ofte store avvik fra reell energibruk i reelle bygg mot de beregninger som gjøres i Simien under prosjektering. Siden Asplan Viak har fått i oppdrag å beregne ut ifra oppgitte lave energimengder, er det sannsynlig at blant annet varmepumpeløsninger i analysen fremstår som mindre lønnsomme i forhold til direktevirkende el/elkjeler, enn det som ofte er tilfelle i reelle bygg, fortsetter Hagemoen.

NOVAP og daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen mener at myndighetene i samarbeid med bransjen må skaffe til veie bedre kunnskap om hva den reelle energi- og effektbruken er i forskjellige typer bygg.
- Med bedre tall vil det være lettere å foreslå hva slags løsninger og kombinasjon av løsninger som er gunstige i årene framover. Prosjektet «Riktig Effekt» til Erichsen & Horgen kan være et viktig bidrag, gitt at deres søknad blir innvilget av Forskningsgrådet.