Han har liten tro på at politikerne vil omsette sine ord til praksis.
 
- Det er langt mellom politikernes festtaler og den politikken de faktisk fører, sier Bård Baardsen.
 
Han har merket seg to artikler på VVSforum.no. Den 27. september skrev vi om ” Markaloven sinker miljøvennlig tenkning”  hvor det ble påpekt at lovverket gjør det komplisert å kunne legge inn varmepumper innenfor markagrensa rundt Oslo.
 
Vi viste blant annet til et tilfelle der inngrepet like ved huset blir et hull i bakken med en diameter på 11 cm, og boringen vil kunne gjennomføres i løpet av én arbeidsdag. Hullet kunne bores ved at noen bord på terrassen ble fjernets, og dermed ville alt bli skjult for omgivelsene. Men byråkratiet med lovverket i ryggen skapte masse ekstra arbeid, forsinkelser og utgifter for huseieren.
 
Varmepumpeforeningen hadde fått denne saken på bordet via en av sine medlemmer, og i mars skrev foreningen til Miljøverndepartementet med spørsmål om en generell åpning for å lette dette byråkratiske ekstraarbeidet. Frem til VVSforum.no skrev om dette i september, hadde Bård Baardsen ikke fått svar, seks måneder etter henvendelsen. Det irriterte ham grundig.
 
I forrige uke leste han følgende artikkel på VVSforum: ”Vil gjøre byggesaker enklere”. Artikkelen inneholdt uttalelser fra både miljøvernminister Bård Vegard Solhjell og kommunal- og regionminister Liv Signe Navaseter hvor de fremhever regjeringens vilje til å forenkle byggesøknader. Dette fikk Bård Baardsen til å se rødt.
 
- Vi har fortsatt ikke fått noe svar fra Miljøverndepartementet til tross for at vi har sendt  purring. Og nå er vi inne i november, sier Baardsen til VVSforum. Det vil si at Varmepumpeforeningen er inne i den 8. måned med å vente på svar fra Miljøverndepartementet.
 
- Dette er arrogant, sier Baardsen.
 
Han sier at Solhjell ikke er den eneste ministeren som prater om forenkling. Men det er ofte vanskelig for politikere å gå fra ord til handling, fastslår han.
 
Han føler at politikerne på toppnivå prater, mens det nedover i organisasjonene og hos saksbehandlerne sitter man peker på lover og regler.
 
- Politikerne bør skjære igjennom dette byråkratiet, og for de fleste saker så kan de komme inn under permanente unntak og dermed avgjøres både raskt og enkelt, mener Baardsen.
 
- Vi som brukere forventer mer servicevennlighet, sier han.
 
- Det har vært en del fokus i det siste på at byråkratiet og saksbehandlere er redde for å gjøre feil, og dermed sitter på sakene eller sender dem videre, for selv å slippe å ta stilling? Kan dette også gjelde for behandling av byggesaker?

- Ja det tror jeg. Jeg tror mange er redde for å gjøre feil, og dermed sitter de og pirker i stedet for å ha fokus på å få sakene unna. Og i altfor stor grad ser det ut for at saker sendes oppover i systemet til høyere nivå. Da tar det tid. Enkle saker burde avgjøres langt nede i saksbehandlingssystemet, påpeker Baardsen.
 
Han er overbevist om at mange er usikre fordi regelverket er komplisert, og dermed blir de handlingslammet.