Organisasjonen Norsk Vann har gitt sin høringsuttalelse til NOU 2010:10 ”Tilpassing til eit klima i endring”. Her kommer Norsk Vann inn på det som særlig haster å få på plass.
Merker klimaendringene

Det påpekes i høringsuttalelsen at ”Tilpassing til eit klima i endring” har mange viktige anbefalinger om tiltak for at norske kommuner skal kunne tilpasse seg klimaendringene. Kommunene merker allerede klimaendringene, men mangler avklarte og oppdaterte rammebetingelser gjennom regelverket.

- Vi mener at det særlig haster med å utpeke nasjonal myndighet på overvannsområde. NVE er en aktuell etat, mener Norsk Vann.

Nærmere avklaringer
Norsk Vann påpeker at det også haster med å få iverksatt tiltak som vil styrke kommunenes mulighet til å ivareta klimatilpasningshensyn i plan- og byggesaker, herunder å gi god veiledning fra statlig hold og styrke hjemmelsgrunnlaget for å kunne pålegge tiltak for lokal håndtering av overvan overfor private og fra eksisterende bebyggelse.

- Det er også på sin plass å få en nærmere avklaring av kommunenes ansvar og innbyggernes rettigheter og plikter på vann og avløpsområde. I tillegg er tiden overmoden for å få gjennomført endringer i det statlige gebyrregelverket, mener Norsk Vann.