Mattilsynet ønsker å fjerne hjemmelen til å fastsette lokale forskrifter for å regulere forurensede aktiviteter ved drikkevannskilder og erstatte det med forbudsskilt. Nå er forslaget ute på høring og Norsk Vann er altså kritiske til det nye forslaget.’

Norsk Vann har i sin høringsuttalelse kommet med flere kritiske bemerkninger. Blant annet påpeker Norsk Vann at forslaget til endring av forskriftene er historieløst og mangler forankring i forvaltningsrettslige prinsipper.

- Det nye forslaget forårsaker også nye problemstillinger for kommunene og vannverkene, mener Norsk Vann.

Etter Norsk Vanns oppfatning vil en god alternativ løsning være å gi myndigheten til å fastsette lokale forskrifter tilbake til fylkesmannen, som hadde delansvar for den samme hjemmelen før Mattilsynets mopprettelse.
- Ved å overføre ansvaret tilbake til fylkesmannen, vil man sikre en helhetlig og effektiv myndighetsutøvelse, understreker Norsk Vann.

I påvente av fastsettelse av endrede drikkevannforskrifter, anmoder Norsk Vann Mattilsynet om å utføre den myndighet de ble tillagt fra 2004 og snarest fastsette de lokale forskrifter som et fåtall kommuner har anmodet om helt siden 2004.

- Mattilsynets vegring mot å utøve denne myndighet se selv opprinnelig ønsket å ha, grenser mot uansvarlig forvaltning som innebærer risiko for forurensing av drikkevannet, hevder Norsk Vann.