– Elavgiften har ligget urørt i mange år. I et marked med svært lave strømpriser ville en forsiktig økning av elavgiften både ha bidratt til energieffektivisering og  stimulert til å ta i bruk andre energibærere enn olje, gass og elektrisitet til oppvarming. Vi er skuffet over at dette nå fjernes, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme i en pressmelding.

I det rødgrønne budsjettforslaget ble både elavgiften og CO2-avgiften satt noe opp og miljøavgiftene samlet sett lagt på et likt nivå, noe Norsk Fjernvarme tok godt imot.

– Vi håper nå at regjeringens partnere i Stortinget, Venstre og Krf, kan få hele denne grønne avgiftsprofilen inn i budsjettet igjen, sier Juhler.

Naturvernforbundet raser
Også fra annet hold blir regjeringens kutt i de rødgrønnes foreslåtte økning i elavgift fra 11,61 øre til 12,92 øre per kilowattime møtt med hoderysting.

– Utrolig nok starter regjeringen med å kutte i avgiften på elektrisitet. Energieffektivisering er den billigste og soleklart mest miljøvennlige måten å øke tilgangen til elektrisitet. Dette kan umulig Venstre og Krf være med på, sier Naturvenforbundets leder Lars Haltbrekken.

Venstres egen ungdomsorganisasjon trekker fram elavgiften som av det mest negative med regjeringens tillegsproposisjon.

- Vi er særlig skuffet over kuttet i el-avgiften. Et av de mest effektive klimatiltakene er energisparing, og økt pris på strøm vil gi sterkere incentiver til strømsparing, skriver Unge Venstre i en kommentar.

Effektivt og ubyråkratisk
Juhler viser på sin side til at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har signalisert at regjeringen har som ambisjon å få på plass en større satsing på fornybar varme i Norge. For å oppnå det, er en justering av elavgiften svært viktig.

– Det enkleste, minst byråkratiske grepet for å nå dette målet og målene i klimaforliket ville være en oppjustering av grønne avgifter som elavgiften, sier Juhler.
Kilde: Norsk fjernvarme