Regjeringen foreslår en fast strømpris på 40 øre/kWh eks. mva., med et pristak på 4000 kWh for husholdninger og 1000 kWh for fritidsboliger. Men, ordningen kan gi utilsiktede konsekvenser: høyere strømpriser i naboland og svekkede insentiver for strømsparing i Norge.

Uklare forutsetninger for regjeringens kostnadsestimat

Tidligere analyser fra THEMA Consulting viser at Norgespris faktisk kan koste 11,4 milliarder kroner allerede i 2026 – og mellom 23,8 og 28,4 milliarder årlig fra 2029 til 2035. Analysene er bestilt av Zero, Naturvernforbundet, Norsk Varmepumpeforening, NHO Elektro og Elektroforeningen.

– Det fremstår uklart hvilke forutsetninger regjeringen legger til grunn for sine analyser, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. Vi etterlyser et bedre beslutningsgrunnlag for hva Norgespris kommer til å koste, men også hvilke konsekvenser dette vil ha å si for det norske og nordiske energisystemet.

Norgespris gir økt strømforbruk

THEMA Consulting sine analyser viser at Norgespris kan føre til et økt strømforbruk på 7,5 TWh i 2030, noe som tilsvarer 11 Altakraftverk. Dette skjer samtidig som Stortinget har vedtatt et mål om 10 TWh mindre strømforbruk i bygninger innen 2030.

Det finnes flere studier som viser hvordan befolkningens strømforbruk og investeringer i energitiltak påvirkes av strømprisene. Senest denne uken, uttalte direktør for bærekraft i SpareBank 1 Sør-Norge, at regjeringens forslag til Norgespris er skyld i at veldig få setter i gang energibesparende tiltak.

– Vi opplever allerede nå at flere boligeiere dropper investeringen i varmepumper og solceller, siden de blir forespeilet fast, lav strømpris i årene fremover, påpeker Hagemoen.

Oppfordrer til å skrote Norgespris

– Forslaget om Norgespris har flere hull og mangler, som påpekt av Regelrådet. Vi mener derfor at Stortinget bør kreve en bedre utredning, som viser hvilke konsekvenser Norgespris vil har for det norske og det nordiske energisystemet. Regjeringen har ikke synliggjort hvordan økt strømforbruk samsvarer med politiske vedtatte mål om energieffektivisering, forklarer Hagemoen.

Norsk Varmepumpeforening forventer at regjeringen utreder en ny strømstøttemodell, som beskytter husholdningene mot høye strømpriser, og samtidig belønner energieffektivisering og lokal energiproduksjon.

Samfunnsøkonomisk Analyse har foreslått en slik strømstøttemodell, som har fått svært gode tilbakemeldinger fra mange fagøkonomer. I stedet for å støtte faktisk forbruk, bør støtten baseres på gjennomsnittlig forbruk i lignende boliger.