I disse tre kategoriene finner man en lite miljøvennlig utvikling i byggebransjen.

Over 2400 ulike bygninger er med i statistikken som viser en særlig lite positiv utvikling. For hoteller og forretningsbygg var veksten på henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent. Energibruken i boligblokker økte med 8,5 prosent fra 2006 til 2007. Og rapporten tar også for seg bygninger for religiøse aktiviteter og her økte energibruken med 1,9 prosent i samme periode.

- Nå må det bli slutt på at arkitekter og utbyggere ikke tenker energisparing når de bygger nytt. Myndighetene må skjerpe kravene til energibruk og kontrollen av energieffektiviserende tiltak, sier Ane T. Brunvoll, leder av klima- og energiavdelingen i Bellona.

Utviklingen i de omtalte byggene er stikk i strid med hva som skjer i andre typer bygninger. I fengslene har energibruken gått ned med hele 19,9 prosent i samme periode. Kulturhus kuttet forbruket med 11 prosent, mens universiteter og høyskoler brukte 10.5 prosent mindre energi i fjor enn i 2006.

Samlet sett har energibruken gått ned med 2,3 prosent, ikke minst takket være kutt i kommunale bygg som skoler og sykehjem.

Statistikken viser at det er de nyeste kontorbyggene som bruker mest energi. Nesten hundre prosent av disse byggene har kun elektrisk oppvarming, og i fjor hadde byggene et forbruk på hele 425 kWh per kvadratmeter.

Til sammenligning bruke skolebyggene bare 179 kWh per kvadratmeter.

Her er  Enovas Byggstatistikk 2007

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen