Av de tolv påstandene i quiz-en, er det én som skiller seg ut med mange gale svar: Hele 61 % bommet på følgende påstand om netto energibehov:

"Netto energibehov er et uttrykk for den energien som blir levert for å dekke byggets samlede energibehov, inkludert systemtap".

Dette er feil. Systemtapet bare skal regnes med for levert energibehov, ikke for netto energibehov.

Vriene vinduer
En annen påstand det er vrient å ta stilling til, handler om vinduer: 

"Kravet til vindusareal er strengere når du bygger passivhus enn når du bygger i henhold til TEK10." Her bommet drøyt en av tre (36%) og svarte at denne påstanden er riktig.

Ventilasjon nesten walk-over
Til slutt påstanden som ga suverent flest korrekte svar: "Passivhus i Norge krever normalt balansert ventilasjon med varmegjenvinning".

Hele 94 % har svart korrekt, nemlig at denne påstanden stemmer. Men selv om mange har fått med seg dette, har 34% ikke fått med seg at dersom du gjør tiltak for å redusere luftlekkasjer, bør du også vurdere mer ventilasjon.

Vil du også ta quizen?
Det er fortsatt mulig å ta quizen. Se om du svarer riktig på spørsmålene her

Arkitektene svarer bedre enn ingeniørene
I en spørreundersøkelse Respons Analyse gjennomførte for Lavenergiprogrammet i desember 2012, svarte rådgivende ingeniører korrekt på 6,2 av de samme 12 påstandene om energi i bygg, mens arkitektene klarte 7 av 12 i snitt.

Gjennomsnittet for denne quiz-en er 8 riktige svar. Det er imidlertid mulig for én og samme person å ta quiz'en flere ganger...

Kilde:lavenergiprogrammet