Undersøkelsen viser at kun tre prosent av norske kommuner har gjort egne ENØK-analyser av vann- og avløpssektoren i egen kommune, mens bare sju prosent av kommunene har søkt Enova om tilskudd til ENØK-tiltak innen vann og avløp.

Potensialet for energiinnsparing i vann- og avløpssektoren er stort. Bre i den kommunale eide delen av VA-sektoren er energiforbruket på over 1 TWh per år. Klarer man å spare 20 prosent av dette, så utgjør det 200 GWh og over 150 millioner kroner. Dette burde være interessant for slunkne kommunekasser, sier prosjektleder for Norsk Vanns Energiprosjekt, sier Ketil Kjenseth til egen hjemmeside.

Ketil Kjenseth mener at det er flere årsaker til at ENØK ikke har hatt høy prioritert i VA-sektoren. Han sier videre:
- Det er kombinasjonen av ressurssituasjonen i sektoren, litt sløvhet, gamle anlegg, liten interesse for dette i konsulentselskapene og blant leverandørene samt at det er kunnskapsmangel hos politikerne.

Norsk Vann skal bruke neste år til å lage gode maler for ENØK-analyser, tilpasset både små og store kommuner.

- VI skal motivere til å sette i verk sparetiltak og neste fase i vårt energiprosjekt blir å få opp egenproduksjonen av energi innen vann- og avløpssektoren, sier Ketil Kjenseth.