Det ble totalt solgt 84 396 varmepumper i Norge i 2011. I 2010 ble det solgt 93 334 varmepumper. Imidlertid er det grunn til å understreke at fjorårets salg var det tredje meste. Det er bare i 2008, da det ble solgt 84 712 varmepumper, som kan vise til bedre tall enn i fjor.

- Markedet har stabilisert seg på et høyt nivå, så fjorårets nedgang er ikke dramatisk. Så lenge markedet ligger over 60 000 enheter på et år, så er det bra, oppsummerer daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen overfor www.vvsforum.no.

Nye modeller
Salget av vann/vann varmepumper ble rekordstort i fjor og det gleder Bård Baardsen. Disse varmepumpene har fåt et godt rykte i markedet og man forventer at dette markedet vil holde seg bra fremover.

- Hva med luft/vann varmepumper?
- Nedgang i forhold til 2010 og dette skyldes at noen luft/vann modeller ble trukket fra markedet samt at andre produsenter var i en overgangsfase, hvor de ventet på nye modeller. Vi forventer at dette markedet kommer sterkt tilbake i år siden det er kommet mange nye modeller på markedet. Nye aktører har også kommet til.

Nedgang i Sverige
Ventilasjonsmarkedet er for øvrig lite og varierer fra år til år. Markedet vil kunne få en vekst, hvis standarder tilpasses slik at disse produktene ikke diskrimineres i forhold til balansert ventilasjon. Dette er, i følge Bård Baardsen, interessante produkter for nye hus med lavt energibehov.

I Sverige er det slik at varmepumpesalget har stupt. Fjoråret viste en markant nedgang og tall fra 2012 er heller ikke oppløftende.  Salget av vann/ luft varmepumper sank med hele 27 prosent i annet kvartal i år. Det eneste gledelige er at nedgangen er lavere enn i første kvartal, så svenskene tror at salgsbunnen er nådd.