Nye tall fra det svenske Konjunkturinstitutet viser at i andre kvartal falt ordreinngangen i bygg- og anleggsbransjen. Dette er blitt stadig tydeligere gjennom de siste månedene.

Byggherrene ser mørkt på fremtiden. Det er ventet at ordreinngangen og produksjonsvolumet vil synke ytterligere de nærmeste månedene.  Sysselsettingen er også forventet å gå ned, mens anbudsprisene vil holde seg på nivået de har i dag.

Konjunkturinstituttet påpeker at forventningene i bransjen er relativt pessimistiske for det kommende året.

Over én tredel av bedriftene oppgir at manglende ordrer er det største hinderet for virksomheten. Nesten like mange oppgir andre faktorer som hovedgrunn. Anbudsprisene har i andre kvartal blitt senket noe.

Hver fjerde bedrift regner med ytterligere nedgang i markedet fra dagens situasjon. Halvparten av de spurte tror situasjonen vil holde seg uforandret, mens bare hver fjerde bedrift tror på forbedring.

Konjunkturistitutets barometerindikator viser at byggkonjunkturen er blitt raskt forverret de siste månedene, og det som kalles konfidensindikatoren for bygg- og anleggningsvirksomhet har sunket med over 30 enheter siden april i år.


Du kan hente flere grafer hos Konjunkturinstitutet ved å klikke her.

I juli sank indikatoren syv enheter. Byggenæringen regner med ytterligere forverring i løpet av tredje kvartal i år. Og dert er ingen optimisme om utviklingen på lang sikt.

Allerede i fjor høst påpekte Sveriges Byggindustrier (BI), medlemsorganisasjonen for 2400 bedrifter innen bygg og anlegg, at boligbyggingen ville gå ned i år. Dette på bakgrunn av at det hadde spredd seg en viss pessimisme og forsiktighet blant svensker når det gjaldt å investere i ny bolig.

Det BI håpet på var at investeringer hos det offentlige ville fylle opp nedgangen i den private sektoren, men dette har tydeligvis ikke holdt stikk.

I 2011 ble det bygget 23 700 nye boliger i Sverige. I februar i år slo Sveriges Byggindustrier fast at nedgangen allerede hadde startet. Og det ville ikke være mulig å oppnå aktiviteten fra 2011 verken i inneværende år eller 2013.

Tabell fra svenske Byggindustrin