Etter en periode med synkende søkertall i andre halvdel av 1990-tallet, har det etter år 2000 igjen vært stor vekst i søkningen til høyere utdanning. I 2013 har tallet på søkere nådd et nytt rekordnivå på nærmere 120 000, en økning på rundt 50 prosent fra 2000. Søkerveksten har vært særlig sterk innenfor realfaglige og teknologiske utdanning og økonomiske og administrative fag.

Det viser en ny NIFU-rapport som gir oversikt over utviklingen i søkingen til høyere utdanning etter år 2000. NIFU beregner at nærmere 60 prosent av veksten kan forklares ved økt tilbøyelighet til å søke høyere utdanning i befolkningen, mens de resterende 40 prosent kan forklares ved økning i ungdomskullenes størrelse og befolkningen for øvrig.

- Økt tilbøyelighet til å søke høyere utdanning i befolkningen synes ikke å kunne forklares av konjunkturbetingede svingninger i arbeidsledighetsnivået, ettersom det på tross av finanskrisen totalt sett har vært en nedgang i arbeidsledigheten i den perioden vi har sett på, forteller NIFU-forsker Per Olaf Aamodt.

Det er mulig at tallene reflekterer strukturelle endringer i kompetansebehovene i arbeidsmarkedet, i retning av økt behov for kompetanse og økte krav til utdanning for å komme inn på arbeidsmarkedet. Men også forhold som utviklingen i utdanningssystemet, rekrutteringskampanjer og befolkningens generelle utdanningsnivå har trolig hatt betydning.

Etter år 2000 har det gjennom en serie reformer og lovendringer i utdanningssystemet og fortsatt utbygging av utdanningstilbudene, vært en kontinuerlig prosess mot å gjøre det enklere og mer attraktivt å studere. Sentralt i denne sammenheng står Kvalitetsreformen i høyere utdanning, som førte til mange nye studietilbud med en klarere profil, og med et kortere utdanningsløp.

- I tillegg har både andelen av ungdomskullene som får studiekompetanse og andelen som har foreldre med høyere utdanning økt. Begge disse forholdene kan ha bidratt til en økning i ungdoms tilbøyelighet til å ta høyere utdanning, forklarer Aamodt.

Det har gjennom mange år vært uttrykt bekymring for søkningen til naturvitenskapelige og tekniske fag, men oversikten viser at disse fagene sammen med økonomisk/administrativ utdanning skiller seg ut med spesielt sterk vekst i søkningen. Nærmere 60 prosent av økningen i søkningen skjedde innenfor disse to fagområdene.

Hent NIFU-rapport her...