Seg hør og bør er seminaret lagt til Meteorologisk Institutts nye, energieffektive nybygg i Oslo, kalt «Tallhall». Blant foredragsholderne finner vi Bård Folke Fredriksen som vil snakke om energieffektiv byutvikling, Bellonas rådgiver, Guro Nesteng vil si noe om Norges mest energieffektive kontorbygg og Terje Venvold fra Veidekke vil forklare dette med å bygge etter passivhusstandard. Mats Eriksson fra Norsk Teknologi og Thor Endre Lexow fra Standard Norge ser nærmere på detaljene rundt den nye passivhusstandarden NS 3701. Avslutningsvis på seminaret vil Arne Skjelle fra Byggenæringens Landsforening komme med en appell til byggenæringen.

Angir klare krav
Til nå har det ikke eksistert en entydig definisjon av passivhus for norske forhold. Standardene som er fastsatt angir krav til passivhus og lavenergibygninger tilrettelagt for yrkesbygninger og boligbygninger. Nå finnes det to standarder som gjelder - NS 3700 og NS 3701.
Det er slik at passivhusstandarden omfatter definisjoner, krav til varmetap, oppvarmingsbehov, kjølebehov, energibehov til belysning og energiforsyning samt minstekrav til enkelte bygningskomponenter. Standardene setter også krav til lekkasjetall, prøvingsprosedyrer, målemetoder og rapportering av energiytelsen ved ferdigstillelse.

Kan brukes til mye
De nye standardkravene gjelder for hele bygninger, men kriteriene kan også benyttes til å prosjektere deler av bygninger.
Det er grunn til å understreke at standardene gjelder både for nye bygninger og oppgradering av eksisterende bygninger til lavenergi eller passivhusstandard.

Den nye standarden kan brukes til vurdere om bygningen tilfredsstiller kravene til passivhus og lavenergibygninger, stille krav til produkter og bygningselementer som benyttes og stille utførelseskrav.

Bredt sammensatt
Standardene har praktisk nytte ved planlegging, prosjektering, bygging og evaluering av bygninger med svært lavt energibehov og vil være et viktig verktøy både for private aktører, kommuner og statlige foretak.

De nye standardene er laget gjennom et nitidig arbeid, der bred representasjon fra byggenæringen og myndighetene alle har deltatt.

Påmelding til det nevnte seminaret 11. september kan gjøres til Monica Andersen i Standard Norge.Påmelding til det nevnte seminaret 11. september kan gjøres til Monica Andersen i Standard Norge.