F-gass forordningen setter kompetansekrav til de som skal installere, drive service, reparasjon og demontering av varmepumper med fluorholdig kuldemedium (HFK) til privat forbruker. 

Ordningen ble lovfestet 4. juli 2011, med en 2-års periode der varmepumpebransjen fikk tid til å heve sin kompetanse for å imøtekomme de nye kravene.  Det er installert mer enn 600 000 varmepumper i Norge, og antallet vil øke fordi varmepumper er en del av fremtidens oppvarming av rom og tappevann i private boliger.

- Dette er første gang norske myndigheter stiller krav til den eller dem som skal installere varmepumper. Vi VKE hilser denne ordningen velkommen, noe vi mener er med på å løfte omdømmet til montører generelt og bransjen spesielt, sier Stig Rath, Bransjesjef Kulde i VKE:

- Etter 1. september 2013 er det forbudt for montører som ikke har F-gass sertifikat i kategori 1 eller kategori 2, å montere varmepumper.  Dette vil bli synliggjort i en kampanje Miljødirektoratet har laget, som er spesielt rettet mot forhandlere av varmepumper og private forbrukere.  I tillegg vil Tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet kontrollere firmaer og anleggseiere.

VKE – Foreningen for ventilasjon, kulde og energi er bransjens arbeidsgiverorganisasjon, og har vært myndighetenes støttespiller i arbeidet for å imøtekomme de nye reglene. 

- Vi ser at de useriøse aktørene nå faller fra, og er sikre på at dette har bidratt sterkt til større kundetilfredshet, lengre levetid på installasjonene, og en stor miljøgevinst i form av energisparing. Vi oppfordrer alle varmepumpekunder til å be om bevis på at montør og bedrift er F-gass sertifisert, påpeker Stig Rath.

Kilde:VKE