– Vi sendte ut første runde med varsel om tvangsmulkt i april. Dette er bare begynnelsen» sier NVE i en pressemelding etter å ha kontrollert 92 norske yrkesbygg over 1.000 kvadratmeter.

Det er første gang NVE følger opp kontrollene med dagbøter og økonomiske reaksjoner. Ordningen med energimerking av yrkesbygg og energivurdering av tekniske anlegg ble innført i 2010, og NVE har inntil i 2014 kun informert om forskriftene.

Det er energivurderingen av tekniske anlegg, og da spesielt kjeleanlegg det slurves med.
– Ordningen er litt mindre kjent enn energimerkingen, selv om begge deler ble obligatorisk fra 2010. Forskjellen kan kanskje forklares med at energimerket har blitt et verdipapir for byggeierne siden det må fremlegges ved utleie og salg av bygg, sier fungerende seksjonsleder Olav K. Isachsen i NVE.

Avdelingsleder Ole Fiskum i Entro, som er en stor aktør innen energimerking og energitekniske vurderinger, deler Isachsens inntrykk av at den tekniske energivurderingen har blitt oversett i større grad enn energimerkingen, selv om den er underlagt samme forskrift, skriver bygg.no.

– Den energitekniske vurderingen krever mer kompetanse og du får ingen plakat eller karakter. Resultatet er en rapport du kan bruke til interne forbedringer – og dermed senke energiforbruk og utgifter. Nytteverdien kan være stor, dersom rapporten brukes aktivt, sier Fiskum til bygg.no