- Dette var et veldig positivt møte, uttrykker Thor-Jostein Egeland, daglig leder i VVS-Foreningen, etter fredagens møte med Kommunal- og regionaldepartementet

Varmenormen kan hjelpe myndighetene å nå EU-krav Varmenormen kan bli verktøyet myndighetene tar i bruk for å oppfylle EU-kravet om sertifisering for installatører av tekniske anlegg. Det tror representanter fra NRL og VVS-Foreningen - Dette var et veldig positivt møte, uttrykker Thor-Jostein Egeland, daglig leder i VVS-Foreningen, etter fredagens møte med Kommunal- og regionaldepartementet. Tema for møtet var Varmenormen, dens rolle og videre innfasing i bransjen opp mot EUs kommende krav og regler. I møtet stilte representanter fra departementet og DiBK (Direktoratet for Byggkvalitet) og fra de to eierne NRL og VVS-Foreningen. Tor Backe og Ole Larmerud representerte NRL, mens Egeland stilte fra VVS-Foreningen.

- Bakgrunnen for vårt møte er fornybardirektivet (2009/28/EF) artikkel 14 (3). Der forventes det at EØS-landene fra 2012 skal innføre en sertifiserings- eller kvalifikasjonsordning for installatører av tekniske anlegg basert på fornybar energi, forteller Tor Backe, direktør i NRL. - I den forbindelse vil vi at Varmenorm som i dag lanseres bredt i bransjen spiller en viktig rolle.

-Ustrukturert opplæring
I dag finnes opplæring i vannbårne energiinstallasjoner stort sett på to hovedområder; den formelle opplæring gjennom skoleverket, og den uformelle opplæring gjennom bransjekurs. - Den uformelle opplæring er i dag svært ustrukturert og den gir ikke kredit ved opptak til en formell utdanning, sier Egeland. - Intensjonen med Varmenormen er å bidra til at den uformelle utdanning formaliseres, gjennom et strukturert og kompetansegivende kursopplegg. Gjennomført og bestått kurs i Varmenormen skal gi kompetansebevis som VN-sertifisert utøver, i henhold til kursets læreplan. Kursene skal ha godkjent læreplan tilpasset målgruppen, og skal avsluttes med en eksamen eller prøve. Kompetanseopplegget skal ta hensyn til deltakernes forkunnskaper, og systemet baseres på faglige moduler fastsatt av Fagutvalget. Beståtte kompetansegivende kurs gir kompetansebevis i vedkommende kurstema.

Et instrument for myndighetene
- Etter vår oppfatning vil Varmenormen være det instrument myndighetene kanskje har behov for når det gjelder å oppfylle kravet fra EU om en (frivillig) sertifiserings- eller kvalifikasjonsordning for installatører av tekniske anlegg basert på fornybar energi. Signalene fra møtet var da også positive, og vi vil holde en tett dialog med departementet videre om vårt arbeid med etablering av normen i bransjen, forteller Egeland.