Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes landsforbund er kritisk til Enovas praksis, og påpeker til nrk.no at Enovas aktivitet er noe av det de er minst fornøyd med i Norge. Forbundet for daglige henvendelser fra huseiere som lurer på om de får støtte, men som så si aldri får det.

Mye går til administrasjon
Enovas egne tall viser at de bruker 422 millioner på PR-, kommunikasjon-, og samfunnskontakt. Tallene viser videre at husholdningene har fått 451 millioner kroner de siste ti årene, skriver nrk.no Legger man til administrasjonskostnaden på 635 millioner i denne perioden, så brukte Enova mer enn det dobbelte på seg selv og kommunikasjon enn på å støtte boliger.
– Det er pinlig små tall som går til energitiltak i norske boliger. Særlig tatt i betraktning de store beløp de egentlig har satser her, og hvor viktig dette har vært politisk. Det er nesten utrolig oppsiktsvekkende at det er mulig å bruke så lite ressurser på dette, sier Refling til NRK.

Får støtte av forskere
Vestlandsforskning støtter kritikken fra Huseiernes landsforbund. I deres rapport fremkommer det at kun 0.6 prosent av huseierne, noe som tilsvarer rundt 13.000 husholdninger - har fått støtte fra Enova. Vestlandsforskning konkluderer med at Enova har hatt svært liten betydning for energisparingen i norske husholdninger.

Forskningsleder Carlo Aall mener energisparingen blant annet kommer fordi nordmenn er glade i å pusse opp,
– I tillegg er det viktig at folk ikke bygger så store boliger som før. Det skyldes høye priser og at mange innvandrere ikke vil ha så store hus. Da kommer energieffekten likevel. Ikke på grunn av energipolitikken vi fører, opplyser Aall til nrk.no

Liker kritikken dårlig
Enova liker denne kritikken dårlig og avdelingsingeniør for energiforbruk Audhild Kvam i Enova mener at de indirekte bidrar til at norske husholdninger får lavere strømpriser.
– Når vi har brukt rundt ni milliarder kroner på å støtte energisparing i kommuner, stat og private bedrifter - og bare 450 millioner på boligene - så kommer alt dette boligeierne til gode, mener hun.
Kvam understreker at de har brukt betydelige midler til energitiltak som indirekte kommer forbrukerne til gode.
– Det har ført til lavere strømpriser, og vi har også gitt betydelige bidrag til energieffektivisering i større bygg som for eksempel borettslag, sier Audhild Kvam.