Under et foredrag hos Undervisningsbygg nylig var Sjefforsker Mads Mysen ved Sintef Byggforsk klar på at han forventer at bransjen ikke bør få store utfordringer med å mestre de nye kravene til dokumentasjon for energibruk i bygg.

Men skal det dokumenteres må det som kjent også gjennomføres. Reell reduksjon i varmebehov i bygg kommer ifølge Mysen til å handle om flere ting; det kommer nye krav til isolerende egenskaper i vinduer, bygningskropp og etasjeskiller. I tillegg skal det spares energi gjennom mer effektiv og behovstilpasset ventilasjon.

- Etter min mening er det både mulig og fornuftig å redusere energibruken med 38 %, slik det etter alt å dømme blir krav om. Løsningene er tilgjengelige allerede, sier Mysen.

Tomgang
Mysen støttet sitt syn gjennom å vise til erfaringer der anleggenes minimums driftnivå nettopp har vært skrudd ned uten at det har medført problemer.
- Det er anlegges driftsspekter nedad, eller kort sagt minimumsventilasjonen som vil bestemme energiøkonomien. Når det ikke er folk til stede i et rom er det viktig å dra ned ventilasjon og dermed minske varmetap og energibruk. Men dette stiller høyere krav til utstyret og til de som bygger anlegg, sier Mysen, som for sikkerhets skyld understreket at det dermed ikke blir den dimensjonerende ytelsen oppad som blir viktig i denne sammeheng.

- Som kjent står bygg tomme i store deler av døgnet og året, mens ventilasjonen ofte suser og går, her sløses det allerede, sa han.

Lag en app
Behovsstsyrt ventilasjon er dermed enda mer aktuelt enn før.
- Som jeg tidligere har sagt i flere sammenhenger er det behovsstyrt ventilasjon som er nøkkelen, ved siden av smart design, sier Mysen.
Anlegg med dynamisk drift trenger gode målepunkter og riktig sirkulasjonsmønster i rommene. Og ikke minst et grensesnitt som driftspersonell kan forstå og bruke.
- Når man ser hva som er kommet innen styring og apper bør det være store muligheter for å få til god drift. Men det må det for all del legges penger i avansert styring - men over på brukervennlige systemer, understreker han.

Behov for kunnskap
Nettopp bruk av minimums ventilasjon reiser imidlertid spørsmål om hvordan avgass og avdunsting fra vegger, møbler og tepper skal tas hånd om. Her er det ikke samsvar mellom Tek og krav til arbeidsmiljø.

- Det er lite systematisert erfaring og presis kunnskap om emisjon av skadelige stoffer. Her er det behov for både mer kunnskap, god prosjektstyring og smarte valg fra byggherre. Det er ingen vits å kjøpe billige møbler eller benytte seg av billig maling hvis man må kjøre ventilasjonsanlegget på full guffe et helt år for å drive ut gifta, her kan det være et problem at bygging og drift ikke sees på under ett. Det er et generelt problem at entreprenør kan komme unna med å skyve dårlige valg over på driftsfase, sa han.

Mye juks
Mysen legger heller ikke fingrene mellom i sin kritikk av enkelte aktører i bransjen, som ikke leverer anlegg som fungerer.
- Vi har en rekke veldig profesjonelle aktører, og hittil har ventilasjon handler mye om tillitt. Med andre ord kan det lønne seg å jukse, og levere anlegg som er rimelige i innkjøp, men enten dyre i drift eller ikke leverer luft med et akseptabelt energiforbruk, sier han.

Løsningen kan etter Mysens oppfatning være at det utarbeides andre typer kontrakter der entreprenør straffes eller belønnes etter funksjonalitet over tid.
- Det bør helst handle om å gjøre det riktig med en gang, men det vil alltid oppstå feil i store systemer. Både ledelse under bygging og sluttkontroll må strammes opp. Her gjøres det for mye feil, sa Mysen.