Det ble videre opplyst at budgiver hadde stilt krav om at budet inntil videre skulle behandles konfidensielt, og at det var gitt på visse vilkår. VVS Norge kunne derfor ikke gi ut nærmere informasjon om budgiveren eller budet. 

Ifølge opplysninger VVSforum sitter på, tyder mye på at det er Mestergruppen og Ferd-systemet det er snakk om. Mestergruppen er et av Skandinavias største konsern innen byggevarehandel, hus- og hytteprodusenter, kjededrift for boligentreprenører og eiendomsutvikling. Mestergruppen eier også byggevarekonseptene Byggtorget, Byggeriet, XL-BYGG, Bolist og Järnia med til sammen ca. 500 utsalgsteder i Norge og Sverige.

Eiermøte 6. april
Vi har også opplysninger om at VVS Norge skal holde et eiermøte den 6. april der alle aksjonærer er oppfordret til å møte, og hvor budgiver selv vil presentere seg og redegjøre for bakgrunnen for ønsket om å foreta dette oppkjøpet og for selve budet. 

VVSforum finner saken såpass interessant så vel bransjemessig som for de kjeder og medlemmer som blir direkte berørt, at den pågående prosessen er verdt å formidle, selv om det nevnte møtet ennå ikke har funnet sted.  Saken reiser spørsmål både med hensyn til bransjemessige konsekvenser generelt, og i forhold til bedrifter og kjeder som er en del av VVS Norge, eller er i andre bransjekjeder eller er frittstående.

Når det gjelder VVS Norge og deres medlemmer, vil det i første omgang selvfølgelig være interessant å se hvordan deres aksjonærer mottar dette budet.  Spesielt etter som man må kunne anta at et av de vilkårene som budet skal være knyttet til, vil dreie seg om at medlemmer må fornye sin binding til VVS Norge for en ny tidsperiode.  I og med at det fra tidligere - etter det vi kjenner til - har vært en del slitasje internt blant medlemmer i VVS Norge knyttet til bindingsproblematikken i de gamle kontraktene, framstår dette som en potensiell utfordring også i denne forbindelse.

Gi fra seg styringsretten? 
En annen interessant sak, er hvordan medlemmer ser på at man ved et slikt salg nødvendigvis må gi avkall på den styringsretten de i dag har over virksomheten i VVS Norge.  Det er også en kjent sak at VVS Norge både fra medlemshold og andre har vært kritisert blant annet for sin store kostnadsbruk.  Når en ny aktør kommer inn på eiersiden, forventes det selvsagt en vesentlig avkastning på investeringen. Hva dette vil få for konsekvenser for det enkelte kjedemedlem, er selvsagt interessant å belyse. 

Et annet spørsmål er selvfølgelig hvordan Brødrene Dahl ser på dette frieriet, som VVS Norges sin hovedgrossist. Over 90% av deres kjøpsvolum kommer via fra grossist, og som nå vil ende opp med å få en av sitt søsterselskaps største konkurrenter som eier av sin hovedkunde.

Det er naturlig også å stille spørsmål om hvordan denne saken kan påvirke direkte eller indirekte andre bransjeaktører i alle ledd av bransjen.  Slik VVSforum ser det, ligger det til rette for at den norske VVS-bransjen ser ut til å gå en spennende vår i møte. 

VVS Norge ønsker ikke å svare
Vi har henvendt oss til VVS Norges styreleder Tom Andersen for å få kommentarer til det mulige oppkjøpet som er varslet. Hans svar er at han ikke ønsker å kommentere rykter.  

Her er spørsmålene vi ba om svar på: 

Spørsmål 1:
VVSforum har fått kjennskap til at VVS Norge har mottatt et bud fra en industriell aktør om å overta samtlige aksjer i VVS Norge. Stemmer det?

Spørsmål 2:
VVSforum har fra tidligere dialog og gode kilder en anelse om at denne industrielle aktøren er Mestergruppen. Medfører det riktighet, eller om det i så fall ikke er det, kan dere bekrefte eller avkrefte det?

Spørsmål 3:
Det aktuelle budet skal ifølge vår informasjon være gitt under visse vilkår. Betyr det at det er fremlagt krav om fornyelse av medlemmenes kjedekontrakter over en ny og lengre periode enn tidligere kontraktsinngåelser?

Spørsmål 4.
Etter det VVSforum kjenner til, er det nå i vår og til høsten at medlemmene i henholdsvis Bademiljø og Comfort enten må takke ja, eller nei til å fornye sine medlemsskap.  Er alle medlemmer /aksjonærer positive til et eventuelt salg?

Spørsmål 5.
Hvorfor ønsker VVS Norge med sine aksjonærer å selge samtlige aksjer til en ekstern aktør, når aksjonærene på den måten jo vil miste mye av den styringen de i dag har?

Spørsmål 6.
Deres målsetting ved etableringen av VVS Norge i 2018 var totalt 800 medlemsbedrifter og 10 milliarder i omsetning i løpet av en femårs periode. Dere har ikke lykkes med det. Er dette eventuelle salget en konsekvens av det?

Spørsmål 7.
Det er rimelig å anta at en ny eier som Mestergruppen vil se etter mulige synergier ved kjøp og implementering av en rørleggerkjede ut over avkastning på sin investering i en slik overtakelse. Blir de medlemsbedrifter som blir med over til Mestergruppen, friere eller mer bundet til faste priser for arbeid og tjenester utført mot Mestergruppens hus- og hytteprodusenter?