NCC, Peab og Skanska er alle store utenlandske selskaper som kom inn på det norske markedet via oppkjøp på 1990-tallet.

Siden i fjor har for eksempel selskaper som sveitsiske Implenia og Danmarks største entreprenør MT Højgaard etablert seg i Norge. Selskapene bygger seg opp både gjennom organisk vekst og oppkjøp. Implenia har for eksempel kjøpt opp Betonmast Anlegg. Implenia retter seg i stor grad mot anleggsmarkedet, men markedsfører også tjenester som oppmåling og målebrev, herunder bygg- og anleggstikning, mengdeberegning og kontraktsadministrasjon.

På sine nye norske hjemmesider skriver Implenia at de har stor fagkunnskap for å kunne påta seg prosjekter som fjernvarmeanlegg, energi- og vannkraftanlegg, vann- og avløpsanlegg og industrianlegg.

I juni i fjor åpnet MT Højgaard kontor i Oslo og har allerede har flere prosjekter her i landet. Blant annet skal de sette opp nybygg ved Bleiker videregående skole og de er igang med å bygge nytt kommunesenter i Hurum.


Bleiker videregående skole.

- Vi bygger et nøkkelferdig kommunesenter for Hurum kommune, og bygningen kommer til å ha en miljøvennlig profil og skal oppføres som et lavenergibygg. Vi står selv for styring og prosjektledelse, mens en rekke lokale underentreprenører skal være med på å utføre byggearbeidet, sier prosjektleder Jimmy Quist som mener at  kommunesenteret forventes å være ferdig i desember 2012, noe tidligere enn forventet.

Bygningen får en størrelse på 2900 kvadratmeter i tre etasjer, med en gjennomsiktig underetasje i stueplan. Kommunesalen blir bygningens trekkplaster og vil ikke bare brukes til politiske møter, men vil også fungere som kulturhus for innbyggerne.

- Vi kommer med nesten 100 års erfaring og med de nyeste ideene fra en rekke moderne skolebygg i Danmark med fokus på læring, pedagogikk, logistikk, inneklima og lavt energiforbruk, sier daglig leder for MT Højgaard i Norge, Karen Cecilie Bjørgum Møller.


Nytt kommunesenter i Hurum.

Danmarks største entreprenørselskap vil i det norske markedet ha mest fokus på bolig- og næringsbygg i Norge.

─ MT Højgaard er kommet langt med utvikling av energiriktig bygging og legger større vekt på byggets totaløkonomi enn på byggets oppføringskostnader. Vi kan tilby meget attraktive løsninger som holder byggets drifts- og vedlikeholdskostnader på et meget lavt nivå. Utvikling hvor energiriktige løsninger også gir store økonomiske fordeler kommer vi til å se mye mer av, sier Karen Cecilie Bjørgum Møller.

MT Højgaard er i dag blant de ledende i byggebransjen innen BIM og andre digitale løsninger for bygg, noe selskapet mener er nødvendig for å bevare konkurranseevnen, både i Danmark og på de internasjonale markedene.

─ Utviklingen i bygge- og anleggsbransjen ser ut til å gå i samme retning som i shippingbransjen, der IT fra å være et hjelpeværktøy nå er blitt en integrert del av virksomhetenes produkt og på enkelte områder har større betydning for det totale resultat enn skipene. Jeg gleder meg til å ta fatt på utfordringen med å prege utviklingen i en helt annen bransje, der jeg ser et stort forretningsmessig potensial for å utnytte teknologien, sier Kerny Ustrup, nytilsatt IT-direktør hos MT Højgaard. Han kommer fra shippingselskapet A. P. Møller – Mærsk.

Torbjørn Amundsen, partner i KPMG Law, hjelper flere av selskapene som nå kommer til Norge med å oppfylle lovpålagte forpliktelser som skatt, merverdiavgift og arbeidsrett. Han sier at årsaken til at utlendingene kommer nå, først og fremst er at markedet ute er dårlig og at det er mye penger i Norge. Han understreker at selskapene er kommet for å bli.

[bildec]2012/21/hg95959r57[/bildec]
Torbjørn Amundsen i KMPG.

– Tidligere så vi at de norske selskapene kjøpte tjenestene de trengte fra underleverandører i utlandet, som ble hentet til Norge for ett prosjekt. Nå har det snudd. Nå kommer de store utenlandske selskapene, og de har en definert strategi om at de skal inn. De taper gjerne penger i et par tre år, men vinner anbud, får gode referanser og vil være her som sentrale aktører i markedet, sier Amundsen til Estate Nyheter.

Amundsen sier at de norske selskapene hittil primært har hatt fokus på kortsiktige besparelser ved bruk av billigere arbeidskraft fra utlandet på enkeltstående prosjekter. Han mener det er viktig at de nå satser strategisk på langsiktig samarbeid med utenlandske selskaper.

– Veidekke, Norges største entreprenør, har lykkes med dette. Den tyske entreprenørgiganten Hoctief følger etter Bilfinger Berger, og kommer inn på det norske markedet via samarbeid med Veidekke. Sammen skal de gjennomføre prosjektet E6-Dovrebanen som er et av landets største anleggsprosjekter med en kontraktssum på 1,6 milliarder kroner sier Amundsen.