Sommerferien er over og aktiviteten tar seg opp for de store rørentreprenørene. Nå setter flere selskaper i gang store og innovative prosjekter. Det eneste minuset er mangelen på fagfolk.

– Vi har en total ordrereserve på underkant av 3 milliarder fordelt på rør, elektro og ventilasjon. Selv om ordresituasjonen er god, er det allikevel geografiske variasjoner. Totalt sett er årets situasjon bedre enn i fjor, sier Tore Bakke, adm. direktør Bravida og Oras.

Selskapet opplever også økt etterspørsel etter flerfaglige prosjekter.

– Vi ser i tillegg økt etterspørsel etter prosjekter hvor vi lever på alle fag og utvikler prosjektene sammen med kunden. Dette er ikke et «must» for oss, men vi setter stor pris på slike prosjekter, sier Bakke.

Forventer korreksjon i antallet boligbygg
Selv om selskapet forventer et lavere utbyggingstempo på boligbygg er det andre prosjekter som vil kompensere for nedgangen.

– Selv om markedsprognosene for 2019 ser gode ut, forventer vi en korreksjon på antallet boligbygg. Vi ser store investeringer innen helse og omsorg og forventer at også 2019 blir et markedsmessig bra år, sier han.

Han mener også at bransjen har mye å gjøre innen energieffektivisering.

– Sammenlignet med i fjor er energikostnadene fordoblet. Bransjen har derfor et stort potensial innen utbytting av varmepumper, automatikk og overgang til mer effektive varmesystemer. Her må hele bransjen være proaktive som leverandører og hjelpe kundene med å spare energi. Det er viktig at vi som eksperter i bransjen hjelper kundene med å finne energieffektive løsninger, sier Bakke.

Økt fokus på lærlinger
Selskapet har over 3000 ansatte og bruker i tillegg en del innleid arbeidskraft, allikevel opplever de mangel på kompetente håndverkere.

– Vi ser at det er vanskelig å rekruttere dyktige rørleggere og prosjektledere som både er gode på digitalisering og faget. Det er derfor viktig å ta inn flere lærlinger. Vi har tatt inn omtrent 150 nye medarbeidere i år og oppfordrer hele bransjen til å ta inn flere lærlingene og gi de en god utdanning. Det er åpenbart at vi trenger flere håndverkere i årene som kommer, sier Bakke og tilføyer:

– Totalt sett ser vi lyst på fremtiden, men jobber alltid med å bli bedre. Vi er et lønnsomt foretak, men ser at det er mye som kan optimaliseres.

Godt marked for GK Rør
Også konkurrenten GK Rør opplever et svært godt marked.

– Vi har fulle ordrebøker i alle områder av landet til høsten. Ordrebøkene for 2019 begynner å fylle seg opp så vi ser veldig positivt på ordresituasjonen også neste år. Den gode ordresituasjonen vår innebærer at vi ønsker velkommen til nye lærlinger, rørleggere og prosjektledere som vil bli en del av laget, sier Gaute Gundersen, administrerende direktør i GK Rør.

Selskapet leverer totaltekniske entrepriser sammen med GK Elektro og GK Inneklima på blant annet Munchmuseet og Mjøstårnet i Brumunddal.

– Sammen med de andre fagene finner vi smarte tekniske løsninger og får god flyt på samarbeidet på byggeplassen. Dette kommer både oss og kundene til gode, sier han.

Også GK Rør er opptatt av rekruttering av dyktige håndverkere til bransjen.

– Det er gledelig at stadig flere søker rørleggerfaget og andre yrkesfag. Norge, og GK, behøver flere motiverte og dyktige håndverkere, avslutter Gundersen.

Full ordrebøker hos Caverion
Markedsutsiktene for rørentreprenøren Caverion er også lovende.

– Vi har veldig bra oppdragsmengde innen rør for høsten og videre ut i 2019. Vi er stort sett utsolgt, og må både rekruttere og leie inn arbeidskraft for å møte etterspørselen, sier Knut Gaaserud, adm. dir. i Caverion.