Og det er først og fremst når kulda setter inn at salget tar av. De siste dagene har vinteren for alvor inntatt Norge, og nå gnir varmepumpebransjen seg i hendene.

- Vi får masse av tilbakemeldinger fra forhandlere at det koker i markedet nå som kulden har kommet, sier markedssjef Einar Smidesang hos varmepumperimportøren Miba AS til E24.

Også konkurrenten ABK har hatt stor pågang de siste dagene.

- Salget går rett opp, sier administrerende direktør Daniel Mark Kristensen fornøyd.

Begge selskapene E24 har snakket med sier at de i høyeste grad merker konkurransen.

Varmepumpemarkedet har dessuten hatt en liten nedgang fra 2011 til 2012, men Smidesang tror dette hovedsakelig skyldes lave strømpriser og mildvær. Han har riktignok stor tro på at pågangen man har sett de siste dagene fortsetter nå som vinteren for alvor har meldt sin ankomst.

- Vi håper på en kald januar og februar. Riktignok håper vi ikke at det blir alt for kaldt heller, men tanke på montørene som må stå ute i kulda og montere opp pumpene, sier han.

De siste årene har salget av varmepumper nemlig gått rett til himmels, og bare på ti år har salget mer enn tidoblet seg. Mens det i 2001 ble solgt 6.314 stykker ble det i fjor solgt 84.396.

I Rygge har selskapet Ved3 som lever av vedsalg, merket at gradestokken de siste dagene har vist mange blå.

- Vi har absolutt hatt godt salg de siste dagene. Noen har vært forberedt på kulda og kjøpt inn ved tidligere, men det er tydeligvis også mange som har ventet helt til nå, sier salgssjef Tone Lyche.

Selv om salget nå går bra, tror Berg at varmepumpeaktørene til en viss grad «stjeler» kunder fra dem.

- Men det er nok bare på høsten og våren, da det egentlig er forholdsvis mildt ute, sier han.

Han er ikke redd for at pumpene etter hvert skal erstatte vedfyringen.

- Det er i hvert fall fortsatt slik at folk med varmepumper kommer hit når det blir kaldt. De sier at pumpene ikke klarer å varme opp skikkelig når det blir veldig kaldt, sier han.

- Jeg har faktisk varmepumpe selv, og bruker begge deler i de kaldeste periodene, legger han til.