Toshibafabrikken i Thailand juni 2014: Det produseres varmepumper for et internasjonalt marked på løpende bånd. Slik det har gjort siden 1989.

79 inspektører vandrer rundt i fabrikken, ikledd gule capser. Dette er fagfolk som er spesialutdannet i Japan. Med falkeblikk følger de hvert eneste produkt under produksjon og gjennom alle testene som gjøres. Og testing av produkter foregår hele tiden.

Fra de første komponentene blir satt sammen til en ferdig varmepumpe står klar til å sendes ut på markedet, har hver eneste en gjennomgått syv – 7 testpunkter i løpet av tilblivelsen.

Den viktigste testen, eller rettere beskrevet, testene, er lekkasjer av kjølemedium som flyter rundt i kobberrørene i utedelen. I løpet av prosessen blir kobberrørene både bøyet og sveiset, en rekke bøyinger og skjøter i hver eneste enhet. Det er her lekkasjer kan oppstå. Bøyingen foregår mekanisk, det vil si maskiner ordner den saken. Men sveisingen må mennesker gjøre. Velutdannede sveisere, de fleste utdannet i Japan, og med mørkeblå capser med røde striper. Det er distinksjonen på at de kan sitt fag.

Allikevel testes og testes det at lekkasjer ikke finner sted. Rørene er forresten først tømt for luft, og så påfylt med kjølemedium. Oppdages det underveis at det er lekkasje, så kan det hende den blir tettet og produktet går videre i prosessen. Er lekkasjen vrien å gjøre noe med, går den halvferdige enheten til resirkulering.

Hver enhet er også gjennom en viftetest, det vil si at vifta balanserer 100 prosent og levert feilfri fra underleverandøren et annet sted i Thailand. Toshiba har mange underleverandører som må gjennom små nåløyer for å bli godkjent. De fleste av disse underleverandørene er også japansk eid. Men Toshiba ser ikke på eierskapet, kun på produktene som leveres, og er de ikke gode nok, er underleverandøren fort ute av dansen.

- Musikk til arbeidet? undrer VVSforum?

Noen av arbeiderne tar av og på øreklokker mens jobben med montering gjøres.

-Nei, det er lydtester, svarer avdelingsleder Eve Lecerf, en av Toshibas to guider ved fabrikkbesøket.

Hun forklarer at dette er spesialutdannede personer som lytter på hvert produkt om lydnivået er etter spesifikasjonene. Er det ulyd, er det feil og enheten må sjekkes.

- Dette bør jo holde av tester, mener VVSforum under sitt besøk på fabrikken i Thailand.

- Å nei, svarer Toshiba, og inviterer på en runde i fabrikkens testrom.

Bak en glassdør står en utedel til en varmepumpe for boliger. I 90 graders vinkelspruter vann fra en dusj inn i Toshiba-enheten. Der skal den stå en god stund og innbille seg at det er regn som kommer fra oven, slik det gjør i de fleste av verdens land. Regn, kraftig regn, mye regn skal slike utedeler tåle. Og det er dette fabrikken provoserer med, tester ut at det hele tiden er hold i produktenes motstandskraft mot regn.

Enheten bak glassdøra er tilfeldig tatt ut fra rekken av ferdigproduserte utedeler.

- Når vi lanserer nye produkter tester vi hver eneste enhet en god stund. Etter en tid går vi over til kun å plukke ut tilfeldige produkter, forteller Saisampan Inbunlue som også guider VVSforum gjennom produksjon og testing.

I testrommet står det enhet på enhet bortover border og ingeniører skrur og sjekker hver eneste komponent, leter iherdig etter eventuelle feil i elektronikken eller andre vitale deler.

Siste test for tilfeldige enheter er om de tåler et fall. Da er produktet pakket ferdig, slik det skal om bord i lastebiler og skip, og over på lastebiler, og inn på lagre, og ut i butikker og ut til kunder. Kanskje håndteres og flyttes hundrevis av ganger. I løpet av denne runden kan det jo skje at en eller annen enhet gjør et fall, en meter eller to. Men dette skal det tåle. Og det skal uskadet frem til der det skal monteres. Så pakka med enheten heises opp og slippes ned med et smell mot hardt underlag. Så pakkes det opp og blir sjekket om noe er knust, har fått brudd eller at den rett og slett ikke fungerer.

Pakking er for øvrig en tilnærmet vitenskap belært under visningsrunden og vises test av emballasje. Kartonger er innkjøpsvare fra underleverandører. Selv om også disse skal leveres Toshiba etter gitte spesifikasjoner, tar ikke fabrikken sjansen på å bruke emballasjen ukritisk. En egen testmaskin er i drift for å sjekke ut hvor mye støt og mange kilo press kartongen tåler.

- Og nå er vel endelig produktene klare til å sendes ut på verdensmarkedet?

-Nei, svarer Toshiba igjen. Hver pakke, det vil si utedelen av et varmepumpesystem gjennom 24 timers sniffing. En sensor blir plassert i pakka i ett døgn, som en siste sjekk av eventuell lekkasje. Dette er den endelige eksamen, og består enheten denne, da ligger verdensmarkedet der ute og venter. Også i Toshibas kravfulle hjemland Japan, og det kalde nord med nordmenns vane med å klage fort, hvis vi ikke er fornøyd med produktet.

- Er det noe feil, så er tilbakemeldinger fra markedet uhyre viktig for oss, sier Saisampan Inbunlue.

Det skjer at noe kommer tilbake til fabrikken i Thailand. Her har de en egen kvalitetsklinikk, en slags teknisk sykestue hvor returnerte deler blir grundig sjekket av ingeniører på jakt etter sannheten. Eventuelle ”sykdommer” skal  behandles og feil fjernes i fremtidige produkter.
Alt ved fabrikken gjøres etter japansk standard. Mange japanere er her i sentrale stillinger, slik at teknologioverføringen fra Japan til Thailand skjer mest mulig effektivt.

- Hvordan sikrer dere at det skjer en teknologioverføring fra Japan til Thailand?

- Toshiba Carrier Corporation har et eget utdanningsprogram for fabrikkens fagfolk. De som vil har muligheten til å spesialisere seg på Toshibas teknologi for airconditions ved vår fabrikk i Fuji i Japan. Dette er praktisk utdannelse gjennom “On the Job Training”, forteller Eve Lecerf.

Mange japanske ingeniører med flere års erfaring fra Fuji jobber nå ved fabrikken I Thailand. I tillegg kommer japanske inspektørteam til Thailand gjennom et roterende program og kjører kurs rundt temaene Toshiba-systemer og kvalitet, sier Satoshi Tsuchiya under en samtale om produktkvalitet.

- Vi følger konsekvent utviklingsstandarden og testkravene som gis oss fra Japan, sier han.

- Ikke minst har vi stor nytte av Toshibas egenutviklede kompressorer som produseres et annet sted i Thailand, etter spesifikasjoner fra Japan.

- Norske forbrukere som har installert Toshiba varmepumper kan føle seg trygge på profesjonell oppfølging gjennom vår partner ABK Klima i Norge. Det vil si service også etter at varmepumpene er installert, sier viseadministrerende direktør Max Kim. Det er han som i all vesentlig grad har kontakt med ABK Klima.

- Vi ønsker at alle modeller som er solgt i Norge skal kunne ha rask tilgang på deler opp til 10 år etter at den siste modellen gikk ut av produksjon. Vi vet at ABK har et betydelig lager av deler til enhver tid, sier han.

-Vi bruker mange av de samme delene i ulike størrelser av den samme modellutvalget. For eksempel har utedelene RAS-10SAVP-ND, RAS-13SAVP-ND og RAS-16SAVP-ND alle det samme elektroniske styrekortet.

- Toshiba EMEA Team har også et nettverk for utveksling av deler gjennom alle de europeiske distributørene, inkludert ABK Klima. Dette er en rask og effektiv måte å få frem deler der det er behov, avslutter Max Kim.

Les også: Toshiba tok hevn over flommen - produserer varmepumper mer enn noen gang