Bygg står for 40 prosent av energibruken i Europa og står derfor på toppen av EUs liste når de utlyser midler til prosjekter som skal bidra til redusert energiforbruk. Prosjektet heter "Demonstration of nearly Zero Energy Building Renovation for cities and districts (ZenN).

Prosjektet er finansiert igjennom EUs 7. rammeprogram for forskning (FP7). Dette er verdens største forskningssamarbeid, og Norge deltar på lik linje med EU-landene. FP7 deler ut en milliard kroner til forskning og teknologiutvikling hver uke.

ZenN skal se på de tekniske og økonomiske utfordringene ved renovering til miljøvennlige bygg.

Omsorgbsygg skal bruke to sykehjem som demonstrasjonsbygg i ZenN. Byggene skal renoveres til tette bygg etter passivhusprinsippet, med automatisert energieffektiv belysning og deler av tak og fasade skal dekkes med solcellepaneler. Prosjektet legger opp til et tett samarbeid med forskningsmiljøer, blant annet NTNU og SINTEF Byggforsk.

Omsorgsbygg har en internasjonal strategi som oppfordrer til aktivt bruk av EUs programmer for å nå foretakets målsetninger. Administrerende direktør Per Morten Johansen mener samarbeid er en nøkkel til måloppnåelse.
- Dette er et skritt på veien for å nå foretakets miljømål. Skal vi være med å gå foran må vi samarbeide med blant annet forskningsmiljøene og se til hva som blir gjort også utenfor Norge, sier Johansen.