Av 35 gjennomførte tilsyn i høst ble det gitt 14 advarsler og fire foretak mister den sentrale godkjenningen.

Statens bygningstekniske etat (BE) har en egen tilsynsgruppe på avdeling for sentral godkjenning som fører tilsyn med sentralt godkjente foretak over hele landet. I snitt gjennomføres det fire tilsyn per uke.

Fra 1.9 til 1.11 ble det gjennomført 35 tilsyn med sentralt godkjente foretak i blant annet Harstad, Narvik, Trondheim, Stjørdal, Sandefjord, Stokke, Horten, Bergen, Karmøy, Haugesund, Skien, Porsgrunn, Oslo og Bærum.

Mellomstore entreprenører
Tilsynet hadde fokus på mellomstore entreprenører, spesielt på funksjonen utførende og kontrollerende for utførelsen, samt avviksbehandling. For å se på bruken av styringssystemet i tiltak, har tilsynet tatt utgangspunkt i krav i forskrift om godkjenning av foretak for ansvarsrett (GOF kapittel II), fordi det har vært fremlagt styringsdokumenter fra ferdigstilte tiltak gjennomført før 1.7.2010. I tillegg har BE kartlagt foretakenes implementering av den nye plan- og bygningsloven som trådte i kraft 1.7.2010.

Styringssystem
Hensikten med tilsyn er å påse at foretakene har et styringssystem i henhold til kravene i plan- og bygningslovgivningen (SAK10 § 10-1) og at systemet etterleves. Tilsynet avdekket mangelfull eller manglende dokumentasjon av kontrollen hos mange foretak. Manglende dokumentasjon av gjennomført kontroll (i det nye regelverket brukes begrepet ”kvalitetssikring”) av prosjekteringen eller utførelsen med klar sporbarhet til hva det er kontrollert opp imot, anses som et alvorlig brudd på plan- og bygningslovgivningen. Denne type avvik fører til sanksjon i form av en advarsel.

14 advarsler
Av de 35 gjennomførte tilsyn ble det gitt 14 advarsler og fire foretak har fått varsel om tilbaketrekking av sentral godkjenning. Der hvor tilsynet har ført til tilbaketrekking av godkjenning er det registrert avvik utover manglende dokumentasjon av kontrollen.

Avvik
Ved gjennomgang av avviksbehandling (jf SAK10 § 10-1 bokstav f), skal foretak ha rutiner for å identifisere, behandle og lukke avvik, herunder hindre gjentakelse av avvik, fra krav gitt i eller med hjemmel i plan- og bygningsloven. En mangel hos mange av foretakene er tiltak for å hindre gjentakelse av avvik.

Tilsyn fremover
Fra januar 2011 vil BEs tilsyn påse at systemkrav i revidert regelverk blir etterlevet. BEs erfaring etter høstens tilsyn er at det fortsatt gjenstår en del arbeid hos foretakene med å revidere styringssystemet etter nytt regelverk gjeldende fra 1.7.2010.

Kilde:be.no