Borge Rør er en av Fredrikstads største og mest tradisjonsrike rørleggerbedrifter med over 70 års fartstid i bransjen. Siden Kåre Dahl etablerte Borge Rørleggerbedrift tilbake i 1948, har de levert konkurransedyktige anbud over store deler av Østlandet. Fokuset har hele tiden vært godt faglig arbeid, og med det kommer også et høyt kunnskapsnivå som bedriften villig deler med sine lærlinger.

Sindre Pedersen, daglig leder, Borge Rør.[/caption]

Med et nasjonalt underskudd på 700 lærlinger i året, gjør Borge Rør sitt for å sikre ny rekruttering i rørleggerfaget. Daglig leder Sindre Pedersen kan fortelle at Borge Rør har 56 fast ansatte, hvorav seks er lærlinger. Vi tilstreber å ha minimum 10% andel lærlinger i Borge Rør. Vi sikrer da en god solid læretid og produserer noen av de beste folka bransjen, smiler Pedersen.

En av lærlingene i Borge Rør er Magnus Hedvald (20) fra Årum. Vi treffer på Hedvald en vindfull høstdag på en hektisk byggeplass på Lundheim utenfor Fredrikstad. Hedvald har gått Borg VGS Bygg & Anlegg og VG2 Klima, Energi og Miljø (KEM), før han begynte sitt 2,5 årige lærlingeløp hos Borge Rør.

Frihet under ansvar
Hedvald forteller at det har vært en fin læringskurve og introduksjon til rørleggerfaget. Det er supert å kunne få jobbe i en bedrift som Borge Rør. Her er det bra størrelse på oppdragene, så vi får erfaring og opplæring i de fleste disipliner innenfor faget slår Hedvald fast.

Hvordan var overgangen  fra skolen til lærlingjobben?
- Jeg har fra dag én, følt at jeg har fått den veiledningen jeg har trengt for å bli god i faget mitt, og ingen spørsmål er for dumme. Med den takhøyden blir heller ikke overgangen fra skolebenk til lærlingplass så stor.

Hedvald må også innrømme at det i begynnelsen var litt uvant å stå opp så tidlig for å begynne ute på byggeplass kl 07.00, men nå har han fått inn rutinen og ser frem til å møte hyggelige kollegaer.
- Vi tilbringer jo tross alt mye tid sammen på de ulike prosjektene vi jobber med.

En ansvarlig lærlingebedrift
I det pågående prosjektet som Magnus Hedvald jobber er BAS Ronny Nilsen nærmeste leder. Han kjører det interne opplæringsprogrammet for lærlingene som er opparbeidet gjennom flere år med erfaring.

- Rørleggerfaget er kanskje den håndverkergrenen det har vært syndet mest mot, opp gjennom årene, og vannskader er suverent på topp på utbetalings statistikken til forsikringsbransjen. Vi er faktisk med på bidra til å snu denne trenden og ikke minst at den faglige profesjonaliteten øker i bransjen, og det er ikke noe vi tar lett på, sier Sindre Pedersen.

- Det betyr også at vi må ha en balansegang hvor ansvar og tillit er viktige faktorer i det vi driver med, men samtidig at lærlingene ikke bli fullstendig overlatt til seg selv. Vi skal ha kvalitet i alle ledd av det vi driver med, så vi får ut læringer som er gode ansvarlige fagpersoner i den andre enden av utdanningsløpet.

Snart fagprøve
Lærlingene begynner alltid dagen med oppmøte på byggeplassen, hvor arbeidsleder briefer lærlingene om dagens fremdrift og prioriteringer på bygget.

Magnus Hedvald har kun noen måned igjen før han skal ta fagprøven på nyåret.
- Jeg har den siste tiden fått mer og mer ansvar og kan jobbe selvstendig, og jeg merker at det er noe jeg setter pris på. Det gjør også at jeg ikke er nevneverdig stresset for fagprøven jeg vet kommer om noen måneder, siden jeg får gode tilbakemeldinger på den jobben jeg gjør i det daglige.