Det var under Passivhus Norden 2015-konferansen i København nylig at resultatene fra ble forskningsprosjektet EBLE presentert. Denne gangen var det målinger og undersøkelser fra Mesterhus' passivhus på Snåsa i Nord-Trøndelag hvor Mesterhus har bygget to passivhus og to TEK10-boliger, og Block Watnes to passivhus på Rossåsen i Sandnes som ble prsentert.

Heimdal Bolig er en av partnerne i EBLE-prosjektet. Miljøbyen Granåsen er Norges største boligfelt for passivhus. Over 300 eneboliger, rekkehus og leiligheter er bygger så langt på området. Ett av leilighetsbyggene er med i forskningsprosjektet.

– Ingen av utbyggerne opplevde spesielle utfordringer ved byggingen av passivhusene, annet enn at god dokumentasjon av tekniske systemer, som varmepumper og energiforsyningssystemer, var noe mer tidkrevende, forklarer Inger Andresen, seniorforsker i Sintef Byggforsk og ansvarlig for EBLE-prosjektet, sitert i ITBaktuelt.no.

I Nord-Trøndelag var boligeierne stort sett fornøyd med husene sine. De holdt godt på varmen om vinteren og holdt god luftkvalitet gjennom hele året. Målingene viste imidlertid høye innetemperaturer om sommeren, spesielt i standardhusene, men beboerne løste dette ved å lufte mer.

– I motsetning til hva man kanskje forventer, målte vi høyere innetemperaturer i Snåsa en i Sandnes. Dette gjaldt særlig i TEK10-husene, hvor det i perioder var opp mot 30 grader, forklarer Andresen.

Energibruken i TEK10-husene var omtrent dobbelt så høy som i passivhusene. I to av de fire passivhus var energibruken høyere enn beregnet på forhånd. Forskjellen mellom beregnet og målt energibruk var absolutt høyest for TEK'10 husene.

– Årsakene til dette kan knyttes til ulike brukervaner, ulik antall beboere i husene og ulike tekniske systemer, forklarer Andresen. Våre undersøkelser tyder på at bruk av tekniske systemer varierer mye, og at de tekniske systemene ikke alltid fungerer optimalt. Krav til ønsket innetemperatur varierer også, forklarer Andresen.

Onsdag 16. september presenterer Lavenergiprogrammet og Sintef Byggforsk resultater fra EBLE-prosjektet på frokostseminaret KLIMAX på Scandic Lerkendal i Trondheim. Seminaret starter kl 08.00, etterfulgt av ZEB-konferansen som starter kl 10.00.

Mer informasjon om KLIMAX-frokostseminaret og påmelding finner du her

Kilde: Lavenergiprogrammet.