VVS-bransjen blir i økende grad utfordret i forhold til valg av ventilasjonsløsninger, noe Bordi synes er positivt.

– Akkurat som arkitekter bør kunne mer om ventilasjon, bør sikkert flere ingeniører tenke på arkitektur også; hva som blir pent og ikke bare tenke funksjon, mener Bordi, og viser til Elin Vatn i Snøhetta som poengterer behovet for bedre dialog mellom arkitekter og rådgivere.

– "Skyttergravsprosjektering" gir verken godt samarbeidsklima i prosjektet eller godt sluttresultat for byggeier, poengterer Bordi.

Ventilerer for godt inneklima
Det å forstå hverandres fag handler også om å forstå spillereglene.

– Ulike teknologier skal vurderes etter de samme forutsetningene. Teknisk forskrift (TEK10), veileder til forskrift og Arbeidstilsynets veileder 444 legger viktige føringer for ventilasjon, og funksjonskravene her er teknologiuavhengige, poengterer Bordi. Også norske standarder er relevante. Bordi skal ta for seg hybridventilasjon på Innemiljødagen 2015 i regi av VVS-foreningen.

– Målet med dette heldagsseminaret er å se på hvorfor vi ventilerer – vi gjør jo ikke det for å få henge opp spirokanaler. Hensikten med ventilasjon er å sikre godt inneklima og effektive arbeidstakere, sier Bordi.

Må huske på drift
Han trekker fram flere momenter det er viktig å ha i mente for hybride ventilasjonsløsninger.

– Skallsikring ved nattkjølingsmodus er viktig, blant annet for luftinntak og takvinduer. Det samme med smådyrsikring av åpninger. Dette er løsbare utfordringer, men man slipper ikke unna kravene selv om man velger naturlig eller hybrid løsning, sier Bordi. Også krav til å filtrere friskluft for støv og pollen må tas hensyn til, ikke minst opp mot drift der sentrale filterløsninger vil være enklere å følge opp i driftsfasen.

– Vi må ikke lage enkle løsninger som er vanskeligere å vedlikeholde enn de tradisjonelle, understreker Bordi.

Mye automasjon
Han mener det også er viktig å huske at alternativer til mekanisk ventilasjon ikke nødvendigvis blir teknisk enklere. Hybride løsninger med automatisk vinduslufting som Kistefossdammen barnehage er eksempel på det.

– Behovet for automasjon blir minst like stort og kanskje større enn for mekaniske anlegg, mener Bordi.

Du kan høre mer om hybridventilasjon og spilleregler på Innemiljødagen 2015. Seminaret den 27 oktober tar også opp temaer som luftinntak, tepper i kontorlandskap og sammenhengen mellom godt inneklima og produktivitet.