Det medisinske fakultet ved Universitetet i Tromsø kunne ta i bruk sitt nybygg for odontologiske fag i 2007. Det er et særpreget bygg med mange spesielle løsninger. Én av dem er ventilasjonsanlegget. Det ble utført som en totalentreprise av GK Norge AS, avdeling Tromsø. GKs prosjektleder den gang, Roald Arne Bjørklund, opplyser følgende om de tekniske installasjonene GK har stått for:

Ventilasjonsaggregatene ligger i to plan i underetasjen. De mater tre utvendige tårn og én innvendig kanal, slik at ventilasjonsanlegget ikke stjeler plass fra bruksarealet. Dette er byggets blodårer. Anlegget har en kapasitet på 120 000 kubikkmeter luft i timen, til et bygg på 8 000 kvadratmeter.

I bygget er det individuell ventilasjon – såkalt VAV – i alle rom, med til sammen 500 VAV-punkter. Disse punktene forsynes via 32 sonespjeld som styrer viften i forhold til spjeldvinkel. Det tradisjonelle er trykkstyring, men dette er fremtiden, og den er praktisk talt lydløs, mener Bjørklund. – Trykkfallet ”tas” av sonespjeldene, som er i tårnene, og der forsvinner lyden.

VAV arbeider hovedsakelig i sitt gunstigste område, som er 70-90 % åpen. Tradisjonelle anlegg har mye mer støy fordi VAV strupes. VAV-enhetene er levert av Trox Auranor og Belimo. Belimo har også levert sonespjeldene.

– Her er det dokumentert strømsparing i forhold til konvensjonelle anlegg og tidligere VAV-anlegg, fremhever Roald Arne Bjørklund. – I tillegg kommer at hvert rom har egen romregulering etter plugg-inn-prinsippet. Du kan flytte regulatoren med deg, det sikrer fleksibilitet og fortsatt energieffektivitet også når bygget en gang skal dekke andre funksjoner enn i dag. De parametere som styrer anlegget er CO2 og temperatur, samt bevegelsesdetektor.

Artikkelen fortsetter under bildet


Tromsø kan by på en del klimatiske overraskelser, opplyser Bjørklund. – Den lave solvinkelen gir stort kjølebehov, selv på vinteren. Solen står rett på en fasade et par timer og varmer den opp, før den går videre til neste fasade. Da får du plutselig et varmebehov på den fasaden som kommer i skyggen. Her kreves kjapp regulering.

– Alt er levert av GK. Vår leveranse var på 25 millioner pluss moms. Fylkeskommunen var vår oppdragsgiver. Byggentreprenør var Skanska. Bygget var ferdig for to år siden og fungerer fint. Det er Belimo skryteprosjekt, de har hatt en delegasjon fra Sveits for å se på det, forteller Roald Arne Bjørklund.