Det var Byråd Geir Lippestad, og generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund, Anders Hegre som sparket i gang seminaret: Universell utforming av skolebygg: Tiltak for akustikk og lysforhold som forbedrer læringsmiljøet, og kartlegging av skolebygg.

- Kommer miljøfokuset til kommunen kommer foran universell utforming i skolebyggene, spør Anders Hegre?

Byråd Lippestad lover at universell utforming står i høysetet hos Oslo kommune og Undervisningsbygg, men at miljøfokuset også tar plass:

- Det er ca. 2500 barn i Norge med en hørselshemming, og det er helt avgjørende for disse barna at skolebyggene er universelt utformet, særlig med tanke på lyd og lys.

- Lyd og lys er det vi har minst kunnskap om, og det er ingen tvil om at kommunen kunne vært flinkere på kunnskap og kvalitet i forhold til dette. Innspill fra brukerne er veldig viktig og vi skal strekke oss langt slik at hørsels- og synshemmede elever får en fullverdig skoledag. Det er vår eneste farbare vei, sier byråden.

Ber om mer innovasjon fra leverandørmarkedet!
- Dagen i dag er fin arena for kunnskapsutveksling, og jeg kan fortelle at vi skal bruke bortimot 26 milliarder de neste tre årene på bygg bare i min byrådsavdeling, og jeg oppfordrer alle leverandører i salen til å tenke innovasjon! Innover og vinn anbudskonkurranser, avslutter byråden.

Kartlegging av alle skolene i Oslo
Eiendomskonsulent Finn Einar Steen i Undervisningsbygg forteller at det nå finnes en god oversikt over hva som må gjøres for å tilfredsstille kravene til universell utforming i skolebyggene, og at Undervisningsbygg har mye tallmateriale å vise til.

- Utfordringene er mange og beløpene er store, men vi skal uansett gjøre så godt vi kan slik at vi kan skape skolebygg som er funksjonelle for alle uansett forutsetninger, sier Steen.