Det viser seg stadig oftere at det største hinderet for å få fremtidsrettede og bærekraftige bygg er et overdrevent fokus på byggekostnader. Kanskje ikke så rart. De som gjennom prosjekteringen står ansvarlig for byggekostnadene er svært sjeldent opptatt av driftskostnadene. Langt mindre ansvarlige. Dessverre er det under drift og vedlikehold brorparten av byggets totale kostnader omsettes. Av den grunn er beregning av livsløpkostnadene antagelig det viktigste verktøyet for å synliggjøre det totale ressursforbruket av et gitt bygg, og dermed konsekvensene av de beslutningene som tas allerede tidlig i prosjekteringen.

Å demonstrere prinsipper med digitale modeller er god pedagogikk.  Modeller gir overblikk og intuitiv forståelse for kontekst og helhet uansett faglig bakgrunn. Modeller gjør abstrakt planlegging ytterst konkret. En viktig grunn til å benytte BIM i seg selv. Det paradoksale er at det per i dag ikke finnes eksisterende løsninger for å mate data for beregninger av livsløpskostnader fra en BIM og til dedikerte applikasjoner.

Komplekse beregninger
Å beregne livsløpskostnader er ingen enkel vitenskap. Det skal gjøres rimelig komplekse beregninger med mange variabler, i bygg som ennå ikke er reist. Ja gjerne i bygg som er så langt unna realisering at mange vesentlige valg ennå ikke er tatt. På toppen av dette er de som skal utføre beregningene, og ikke minst de som skal bruke dem som beslutningsgrunnlag, sjelden eksperter på området. Man kunne selvfølgelig hyrt inn en ekspert for å utforme en livsløpsberegning, men all erfaring viser at dette sjelden gjøres. Dessuten ville en slik beregning bli svært «analog,» statisk og knyttet til en gitt fase av planleggingen som ikke nødvendigvis yter det ferdige bygget rettferdighet.

Ressurskrevende mating
Misforstå meg riktig. Jeg er ikke et sekund i tvil om at det alltid vil betale seg å investere i en livsløpskostnadsberegning, men vi må innse at veldig få gjør det og at nytten til dels er begrenset. Riktignok finnes det flere BIM-verktøy som kan bistå med beregninger av livsløpskostnader. Men de er avhengig av å få gode detaljerte modeller. Og disse mangler det mulighet for enkelt å lage i tidligfase.Det eksisterende verktøyet - LCC Web - kan for eksempel ikke nyttiggjøre seg mengder og tall fra en BIM. Dette gjør at prosessen med å mate programmet med data i beste fall blir manuell, noe som krever tid og kompetanse. Tid og kompetanse man typisk nok heller velger å sette inn på mer presserende områder. Få ned byggekostnaden for eksempel.

Fins det gode alterantiver til åpenBIM?
Min påstand er nei. Heller ikke når det kommer til beregning og simulering av kostnader i et livsløpsperspektiv finnes det noen reelle alternativer til åpenBIM. Bare formatene og verktøyene som ligger i buildingSMART-metodikken åpner for helhetlig, åpen og standardisert kommunikasjon mellom plattformer, applikasjoner og verktøy. Fra vårt ståsted er det åpenbart at utviklingen av gode, dynamiske  verktøy for beregning og simulering må bygge på åpenBIM. Det er etter vårt skjønn også åpenbart at et verktøy - basert på åpenBIM - for å støtte hverdagsberegninger av livsløpskostnader må prioriteres høyt.

Det er et stort prosjekt og vi kan ikke gjøre denne jobben alene, men jeg vil jobbe for at vi sammen med LCC Forum - som vi er medlem av - på sikt kan få på plass verktøy og formater som vil gi livsløpskostnadsbergeninger en plass i den daglige prosjekteringen som området fortjener.

Lykkes vi med det har vi skapt fundamentet for at fremtidens bygg vil være mindre belastende for samfunnet.

- - -

Fakta om LCC-Forum

    LCC Forum er en organisasjon som jobber aktivt for å få prosjekter til å lage livsløpsberegninger og til å tenke seg bedre om FØR det velges konsept for bygget.
    LCC Forums medlemmer teller blant annet Difi, en rekke store byggherrer, fremsynte konsulenter og entreprenører.
    buildningSMART Norge deltar også i forumet for å sikre at også livsløpsberegninger løftes inn i BIM-alderen.
    LCC Forum og Direktoratet for IKT og forvaltning (Difi) har laget en instruktiv film om livsløpskostnadsberegninger og nytten av dem. Du kan se den her: http://vimeo.com/difi/videos