På tross av at elektrisk energi skal fases ut av oppvarming har elkraftbransjen to representanter i referansegruppa for energidelen av Tek 15.

Lite praktisk
- Her er det lite folk med kunnskap om hva som foregår i den virkelige verden. Heldigvis er Mats Eriksson, en dyktig fagmann fra en faglig sterk forening med. Da er ventilasjonssiden ivaretatt, men hva med selve energi¬produksjonen til oppvarming? Hva med folk som kan fornybar energi og energi¬økonomi, de er jo ikke med, så hvorfor ikke, spør Rolf Munk Blaker i Norsk Varme-teknisk Forening.  

Blaker har høye forventninger til arbeidet som skal foregå frem mot Tek 15, og håper at man vil stake ut en god og riktig kurs for fremtidig energiøkonomi.

- Tek 10 har bidratt med nye premisser, og å stille krav til andel fornybar energi, og begrense bruk av elektrisitet til oppvarming, dette har båret frukter, sier Blaker, som viser til at Klimaforliket videre har understreket at elektrisitet på sikt skal ut som energikilde til oppvarming.

Lite grønt
- Som mange andre spør jeg meg hva skal komme i stedet? Det må jo mer fornybart på banen, og mer energiutnyttelse, og da har vel ikke representanter for elbransjen noe der å gjøre, sier Blaker.

At det ikke inviteres med representanter innenfor bio-energi-, varmepumpe- og solfangermiljø er noe han ikke kan forstå.

- Norge har store ressurser innen bioenergi, og pellets og varmepumper er for mange det eneste alternativet, de bør jo være med, de trenger å høres fremfor elkraft-folk, sier Blaker.

Han får støtte fra Norsk Forening for Bioenergi (Nobio).

- Norge har stort potensiale inne bioenergi-segmentet og grønn fjernvarme. Men referansegruppa er domniert av av elektrisitetsinteresser. Lite privat næringsliv er representert, det er stort sett representanter fra foreninger og byråkrati, det er ikke bra, sier Inge Olav Fure, daglig leder i Nobio til Vvsforum.

Nye energisystemer
Kompetanse på alternative energikilder, energigjenvinning og energiutnyttelse burde vært inkludert i referansegruppen.

- Vår forening og foreningene fore varmepumpe- og bioenergi, har arbeidet mye med energiutnyttelse og energisparing, vi vet hva som er mulig og hva som er praktisk gjennomførbart. For ikke å snakke om hva rørbransjen har kompetanse på, gjennom å sette sammen energisystemer, NLR er heller ikke med, påpeker Blaker.

Norsk Varmeteknisk Forening forsøkte å bli representert i referansegruppen, ved sin formann, Svein Marienborg.

- Direktoratet for Byggkvalitet sier vi skal bli invitert til diverse Work-shops der alle aktuelle temaer innen TEK15 skal bli debattert. Men den vesentlige delen av arbeidet blir nok lagt ned i referansegruppen, så det er jo her Norsk Varmeteknisk Forening hadde hatt en viktig jobb å gjøre. Vi må imidlertid gjøre det beste ut av dette og benytte alle våre påvirkningsmuligheter, slik at TEK15 blir slik som vi i Norsk Varmeteknisk Forening ønsker, til det beste for de grønne oppvarmingsmarkedene, sier Blaker.

Heller ikke rør
- NRL skulle gjerne hatt med en representant i gruppen for TEK 10 og har vært i kontakt med DiBK om dette, sier Ole Larmerud i NRL til Vvsforum.

DiBK hevder overfor NRL at gruppen er mer enn stor nok som den er, og at det dessuten legges opp til en arbeidsform der alle aktuelle aktører får uttale seg etter hvert som prosessen skrider frem.

- Når mye av arbeidet vil dreie seg om selve bygningsskallet, energi og energibruk i bygg, ser vil at dette vil bli ivaretatt av Mats Eriksson som vi så å si har daglig kontakt med.

På andre områder som vedrører faget vårt, vil NRL bli tatt med på råd når endringer skal gjøres og før vedtak blir fattet.

- På vegne av NRL har jeg akseptert en slik løsning som vil være rasjonell og ressurs¬besparende. Det viktigste er jo at NRLs synspunkter på våre faglige områder blir drøftet og tatt hensyn til i prosessen, sier Larmerud.

Fakta:
Direktoratet for Byggkvalitet (DiBk) skal utarbeide de nye byggeforskriftene, som etter planen skal forhåpentligvis gjelde fra 1. januar 2015, den nye TEK15. DiBk har nedsatt en Referansegruppe som skal til med å komme med faglige innspill for å få en ny TEK15, som er tilpasset konklusjonene fra Klimaforliket. DiBk har sammen med Konsulentfirmaet Rambøll Energi AS satt sammen referansegruppen. Den består av 12 personer, som alle har spesiell kompetanse innen oppvarmingsmarkedene. Referansegruppen består av:

- Enova, ved rådgiver Helle Grønli.
- Bellona, ved rådgiver Guro Nereng.
- Sintef Byggforsk, ved seniorforsker Tor Helge Dokka.
- Norges Vassdrags- og Energidirektorat, ved Olav Isachsen.
- Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE), ved daglig leder Mats Eriksson.
- Husbanken, ved seniorrådgiver Vegard Heide.
- Statkraft, ved prosjektutvikler Andreas Stokke.
- Futurebuilt, ved prosjektleder Stein Stoknes.
- Energi Norge, ved rådgiver Guro Bøe Wensaas.
- Standard Norge, ved prosjektleder Thor Lexow.
- Grønn Byggallianse, ved rådgiver Katharina Bramslev.
- Boligprodusentenes Landsforening, ved teknisk sjef Lars Myhre.