En pasient ved Radiumhospitalet er smittet av legionaellasykdom. Sykdommen ble påvist natt til 17. mai, skriver Aftenposten

Om formiddagen 18. mai ble det oppdaget at vannforsyningen til Radiumhospitalet ikke var optimal. Ingen av pasientene ved sykehuset får nå dusje og ingen får drikke vann som kommer fra kranen.

Smittevernlege og leder ved avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, sier til Aftenposten at det er lav risiko knyttet til å drikke vannet, men at man ikke vil ta noen sjanser og derfor har nedlagt forbud.

Farlig for svekkede pasienter
Dusjeforbudet vil vare helt til det er satt inn nye filtre på vannforsyningen. Det håper sykehuseledelsen blir gjort senest førstkommende onsdag.

Smitter via vanndamp
Legionella smitter ikke direkte fra menneske til menneske, men skjer ved innånding av vanndamp med legionellabakterier fra kjøleanlegg på hoteller, sykehus og kontorbygg. Smitten kan være farlig for eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Sykdommen kan også overføres via dusjanlegg når det er for lav temperatur på varmtvannet.

Det er ikke påvist at klimaanlegg i biler og mindre luftkondisjoneringsanlegg i hjemmet kan spre bakterien. Vanligvis er inkubasjonstiden på 5-6 dager