I anledning at regjeringen la fram klimameldingen, markerte olje- og energiminister Ola Borten Moe og Enova-direktør Nils Kristian Nakstad den fornyede og utvidete satsingen på Enova i klimapolitikken.

Regjeringen la i dag fram stortingsmeldingen om klimapolitikken. Regjeringen legger fram en handlingsplan for energieffektivisering, med mål om å redusere samlet energibruk vesentlig i byggsektoren innen 2020. Energikravene i byggforskriften skal skjerpes til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020. Bruken av oljekjeler i husholdninger skal fases ut. Enova skal kunne gi tilskudd til husholdninger som vil skifte ut oljefyren.

I klimameldingen varsles det at det skal etableres et nytt klima- og energifond som bygger på det eksisterende Energifondet. Gjennom at Grunnfondet økes til 50 milliarder innen 2020 vil det nye fondet bli tilført betydelige midler. Dette tilsvarer en dobling av Grunnfondet. Det nye fondet skal sørge for nødvendige midler til en ytterligere satsing på klimateknologi, og Enova skal forvalte midlene.

Enova har god innsikt i energi- og klimateknologi og vil sørge for at teknologi kan bli utviklet gjennom den kritiske testfasen. Det er klokt å bygge på en organisasjon som har levert svært gode resultater over tid. Samtidig er det viktig at Enova samarbeider med næringslivet, forskningsmiljøer, Klif og andre relevante offentlige etater, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

De første fem milliarder kronene tilføres det nye fondet i 2013, og avkastningen herfra skal gå til å styrke satsingen op ny energi- og klimateknologi. Olje- og energidepartementet vil nå ferdigstille en ny avtale med Enova som vil gi ytterligere avklaring av innretningen av virksomheten framover.

I klimameldingen  henvises det til at i byggteknisk forskrift til plan- og bygningsloven stilles det konkrete krav til energieffektivitet som bygninger skal tilfredsstille. Det er gitt minstekrav til enkelte bygningsdeler, og det er krav til energiforsyning i bygg. Det er også forbud mot installering av oljekjel for fossilt brensel til grunnlast. Forskriften gjelder ved nybygging og hovedombygginger. Husbanken gir grunnlån til blant annet boliger. Kriteriene for grunnlån omfatter strengere energikrav enn teknisk forskrift (TEK10).

Meldingen viser til at Enova tilbyr investeringsstøtte til energieffektiviseringstiltak og etablering av varmeløsninger basert på fornybar energi, spillvarme og varmepumper i bygg. Det gis støtte til bygging eller rehabilitering til passivhus- eller lavenerginivå for alle typer bygg. For eksisterende bygg gis det støtte til fysiske tiltak som reduserer energibruken med minst 100 000 kWh per år. Til husholdninger gis det støtte til enkelte definerte tiltak for omlegging av varmekilde og etablering av varmestyringssystem. Enova har fram til og med 2011 støttet prosjekter som til sammen bidrar til om lag 3,3 TWh spart energi og oppvarming fra fornybar energi, spillvarme og varmepumper i bygg. I tillegg har Enova støttet etablering av lokale energisentraler som
leverer varme til bygg og industri.

Meldingen påpeker også at det er innført krav om energiattest ved salg, utleie og oppføring av boliger, yrkesbygninger og fritidsboliger. Yrkesbygg over 1000 m2 skal til enhver tid ha gyldig energiattest.

Energiattesten består av et energimerke, en tiltaksliste og en dokumentasjon av de opplysningene utregningen bygger på. Energimerket gir en indikasjon på om boligen eller bygningen har et høyt eller lavt energibehov, i tillegg til informasjon om i hvilken grad det er mulig å dekke varmebehovet med andre energikilder enn elektrisitet, olje og gass, skriver Klimameldingen.

Hent hele Stortingsmelding 21 (2011-2012) - Norsk klimapolitikk