OSO Hotwater og Elvia har i flere år samarbeidet i et pilotprosjekt for å utvikle løsninger som kan bidra både til lavere strømregninger for kundene og økt fleksibilitet i strømnettet. Et populært produkt i en tid hvor strømprisene har galoppert og «alle» har fokus på å redusere strømkostnader.

- Nå har vi hatt OSO Charge i markedet en god stund, og har fått utelukkende gode tilbakemeldinger. Med økt produksjonskapasitet, vil Charge få stort fokus i tiden framover, da den gir forbrukeren en enkel måte å spare penger på. 

Fjeld og Rystad har samtidig en spennende nyhet å komme med: 

- Som et resultat av pilotprosjektet med Elvia, har vi utviklet en avansert hardware som gjør det mulig å tilføre de smarte berederne enda mer smartness. På nyåret lanserer en ny software for å optimalisere oppvarming av varmtvann ved bruk av energi fra boligens solcelleanlegg. Det vil gjør berederen i stand til å utnytte overproduksjon fra byggets solcelleanlegg i energikretsløpet.  

Utnytter hele mulighetsrommet til Nord Pool 
- Det som gjør Charge unik, er at den evner å se 36 timer fram i tid i Nord Pool sin prissetting, og er således ikke bundet til døgnets 24 timer. Strømprisen er ofte billigst på sen kveld, natten, og tidlig morgen. Men om vi forholder oss til 24 timers Nord Pool- syklus, klarer vi ikke å ta høyde for at prisen innimellom kan være enda lavere ved starten av neste døgn. Ved å se 36 timer fram, kan vi utnytte hele det spillerommet Nord Pool sin børs tillater, forteller Rystad.

- Basert på informasjon om kundens solcelleanlegg kan Charge ved hjelp av prediksjonsmodeller beregne hvor mye solenergi anlegget vil produsere neste dag. Utfra det bildet, gjøres det automatisk en vurdering dagen før i forhold til om varmtvannsberederen vil prioritere energi fra solcelleanlegget eller fra Nord Pool. 

I vinterhalvåret, hvor energiproduksjonen i solcelleanlegget er begrenset, vil det være riktig å prioritere Nord Pool. Men på tider av året hvor solenergiproduksjonen er større enn forbruket, er det mer lønnsomt å bruke overproduksjonen til å varme vannet i boligen enn å selge den til en lav pris. 

- Charge evner altså å forutse solenergiproduksjonen neste dag. I tillegg har den komponenter som overvåker og føler på spenningen i boligen. Når den har «lært seg» baseline for hva som er normalt spenningsnivå i boligen, kan den kople inn varmtvannsberederen når det er overproduksjon. 

Løsningen er i realiteten allerede implementert, og har lenge vært i en testfase. Så fort alt er gjennomtestet og dokumentert, vil den nye funksjonen i OSO Charge slippes i markedet. 

Alltid tilgang til varmt vann
Som produsent av varmtvannsberedere, er OSO Howater selvsagt veldig opptatt av at forbrukerne alltid har tilgang på varmt vann. Det muliggjøres ved at berederens smarte funksjoner lærer seg forbruksmønsteret og regulerer oppvarming av varmtvannet også i forhold til det, forteller de. 

I utgangspunktet behøver ikke forbrukeren gjøre noe på egenhånd, etter at smartstyringen er installert og koplet til nettverket av fagfolk. Den henter nødvendig informasjon og optimaliseres automatisk. Dermed tiltaler løsningen også den generasjonen som ikke har smarttelefon eller de som ikke er interessert i å følge opp rutinene selv, en løsning som gjør at de likevel sparer penger på lavere energikostnader. 

- Men den kan også enkelt styres av en app, påpeker Fjeld.  

- Appen er veldig brukervennlig, bygd med utgangspunkt i at alle skal få klare å bruke den. Det har vi lyktes godt med. Med appen kan du overstyre det daglige forbruksmønsteret dersom det eksempelvis kommer mange på besøk som betinger økt bruk av varmtvann. Eller du reiser bort og vil sette berederen i «feriemodus». 

OSO Charge passer til SAGA og SAGA SX (opp til 3 kW) i 200 og 300 liters utgaver.  Fjeld minner om at forbrukeren får mer spillerom og fleksibilitet ved å velge en større bereder for å kunne lagre mer energi.

- Det er med den største berederen du kan kjøpe mest energi når prisen er lavest, og som gir mulighet til å være frakoplet strømnettet i en lengre periode når prisene er som høyest. Det gir den raskeste tilbakebetalingen av investeringen. 

Lansering av Saga Charge
OSO Hotwater lanserer smartberederen Saga Charge i versjonene 200 og 300 L. 1/1-24
Dette er en smartbereder med alle Charge-egenskapene, og den kommer ferdig fabrikkmontert, med Schucko plugg, klar for plug&play. 
Produktene vil ha følgende NRF-Nobbnummer: 8000001 for 200L versjonen, og 8000002 for 300L versjonen.  

- Dette er produkter for utskiftingsmarkedet der OSO Charge Retrofit ikke kan benyttes forteller Rystad.

Relansering av OC 300
Også verdt å nevne, er at selskapet relanserer bestselgeren OC 300 HT med 15 kilowatts element i disse dager. 

- Vi har lyttet til lyttet til markedet, som har gitt tilbakemeldinger om at denne boligvarmesentralen har vært savnet. Derfor innfører vi det igjen. Den eneste forskjellen fra tidligere, er at prisen er blitt litt lavere forteller Fjeld og Rystad entusiastisk.