-Grillsesongen er i gang. Jeg kan vise deg hvordan du blir en ekte helt på neste grillfest! sier David Zijdemans, leder av Kunnskapsavdelingen hos Skarland Press. Og har komplett oppskrift hvordan du bygger en megastor rustfri grill - uten å sveise!

-I motsetning til en oljefat-grill, blir dette en kvalitetsgrill i rustfritt stål som kan stå ute år etter år uten å bli stygg eller gå i oppløsning på grunn av rust, påpeker han. Og sier at den bygges enkelt på en ettermiddag og vil koste kun en drøy tusenlapp.

-En tur til nærmeste gjenvinningsstasjon og på Biltema, så har du alle delene du trenger, forteller han til VVSforum.

- Først velger du en bereder i den størrelsen som passer deg. Et lurt tips er å velge en tank som er isolert med mineralull (glava), ikke skumisolert. Det er fryktelig mye jobb å fjerne skumisolasjonen.

- De aller fleste beredere som produsert i Norge de siste 25 år er av en type rusfritt stål. Men sjekk for sikkerhets skyld at den du har plukket deg ut faktisk er det før du kjører hjem. På en rustfri bereder skal du se at stusser og muffer er blanke. Er du i tvil kan du skru av el-lokket og se direkte på innertanken for å se om den er av rusfritt stål. Magnetmetoden funker ikke! De fleste rustfrie varmtvannsberederne er magnetiske.

Han forteller at da han og to venner satte i gang fikk de tak i en 300 liters innertank.



-Diameteren på vår tank er 50 cm og høyden ca 160 cm. Ståltykkelsen er typisk et sted mellom 1 og 1,5 mm, men stålet er utrolig sterkt og tåler mer enn nok til å bli en grill.

Han sier at du bestemmer selv hvordan du vil at grillen skal se ut.

- Vi valgte å beholde endegavlene og litt av «ryggen» for å skjerme mot vind. Om du beholder endegavlene blir grillen mer solid og mindre vinglete. Husk da å beholde sveisene ettersom  området rundt disse er ekstra hardt.

-For lettere å bestemme hvor du skal skjære er det smart å teipe først. Av omkretsen valgte vi å fjerne  50 cm,  som utgjør cirka en tredjedel. Da ble «ryggen» som skal skjermer mot vinden cirka 28 cm over risten. For at grillen skulle se så fin ut som mulig, valgte vi å plassere flest mulig av tilkoblinger, som kolbemuffe og stusser, nedover.- Disse skal senere brukes til drenering og justering av luftmengde når vi skal briljere med våre kokkekunster.

Zijdemans har hele oppskriften liggende på den nye nettbutikken for faglitteratur for VVS-bransjen - VVSkunnskap.no.

- Ja, det er riktig, sier han og understreker at ideen er gratis, så det er bare å sette i gang.



-Dette er en morsom jobb som sikkert får stor beundring når du er ferdig, sier han.

-Å finne passende grillrist var egentlig den største utfordringen vi hadde. Vi ville gjerne ha en i rusfritt stål som sto i stil med resten av grillen, men det var enklere sagt enn gjort. Vi saumfarte alle komfyrer på gjenvinningsstasjonen og endte opp med 10-12 ovnsrister som dugde.

- Dersom du skal grille et helt dyr (helgrille), så anbefaler jeg at du designer grillen til det bruket. Det ligger noen tips om det også, bygget på våre erfaringer, avslutter David Zijdemans ovenfor VVSforum.

Og her er den ferdige grillen: